Održan predizborni skup HDZ BiH u Čitluku – HDZ BiH uz Brotnjo, Brotnjo uz HDZ BiH

HDZ BiH, izbori 2010, Dragan Čović, Borjana Krišto, Denis Lasić, HDZ BiH
...bili su: kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, dr. Mladen Bošković nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH i Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu  Hercegovačko-neretvanske županije  koji su se na skupu obratili velikom broju nazočnih Čitlučana.

„Uvjerena sam da ću, ako Bog da, biti osoba koja će ovaj put imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz reda hrvatskog naroda kojemu ta dužnost pripada“ poručila je kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto na predizbornom skupu u Čitluku. Dužnost člana Predsjedništva BiH, istaknula je Krišto, važna je i za vanjsku politiku, ekonomski razvoj BiH i za prosperitet svakog građanina koji živi na ovim prostorima.   „Radeći svoj posao kao predsjednica Federacije BiH često su me puta na prostoru Hercegovine pitali zašto nam je važan član Predsjedništva BiH? Ljudi to vjerojatno ne shvaćaju zbog toga što je sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, koji se i ne predstavlja tako i nema legitimitet u ime hrvatskog naroda, obnašajući ovu dužnost uradio i to da nam je degradirao ovu funkciju“ kazala je Krišto te dodala kako je ova funkcija itekako važna kako bi HDZ BIH kroz legitimne predstavnike mogla nastaviti ustrajnu borbu na ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda u BiH te kako je to najvažniji zadatak i prioritetno pitanje ove stranke. Govoreći o povijesnom vremenu u kojem se nalazi hrvatski narod, Krišto je posebno naglasila kako odgovornost nosi svatko od nas te kako je 3. listopad povijesni datum za Hrvate u BiH.  Uz odgovornost, okupljeno mnoštvo je pozvala i na jedinstvo, jer nam je upravo jedinstvo potrebnije nego ikada kako bi mogli osigurati politički status sebi i svom narodu i na taj način osigurati prosperitet i budućnost svakog čovjeka u BiH.

Prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH u ime 25. 000  članova HDZ BiH pozdravio je sve nazočne, te je ukratko objasnio kakva je osoba Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. „Buduća članica Predsjedništva BiH Borjana Krišto je osoba koja prije svega ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest, koja ima veliko iskustvo i znanje, osoba koja je vođena čovjekom i naukom naše vjere da stalno služi hrvatskom narodu. To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri“ objasnio je dr. Čović.

Prof. dr. Dragan Čović podsjetio je kakvu je ulogu HDZ BiH imao u proteklih dvadeset godina, što je sve učinio za hrvatski narod u BiH i u čemu se sastoji snaga HDZ BiH kao stožerne stranke Hrvata u BiH. „HDZ BiH je uspio vratiti onu snagu koju je imao od svog osnutka, a to je snaga hrvatskog narodnog pokreta u BiH. To je ono što ulijeva povjerenje da nema straha za Hrvate u BiH u vremenu koje je ispred nas. Prošli smo kroz brojne faze i probleme i danas s punom odgovornošću možemo reći da smo najorganiziranija politička opcija koja djeluje u BiH“, istaknuo je prof. dr. Čović te je još jednom pozvao Martina Raguža da povuče svoju kandidaturu. „Martine povuci se dok je vrijeme, jer tvojih pet ili deset tisuća glasova idu gospodinu Komšiću. Devedesete godine si bio na listi za izbor hrvatskog člana Predsjedništva! Proći ćeš i ovaj put jednako, a mi ti nudimo častan izlaz. Mnogi ovih dana govore kako se gospodinu Ragužu nude kojekakva mjesta i pozicije u zamjenu za odustajanje od kandidature. Ponuđeno mu je da stane uz svoj hrvatski narod, uz interese hrvatskog naroda, da bude uz stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH“, poručio je dr. Čović.

„Poruka koju šaljem u ime HDZ BiH je ta da je ovo povijesno vrijeme, jer će se sigurno u idućih godinu dana odlučivati o Ustavu BiH. HDZ BiH ima vrlo jasan plan, te smo jasno definirali što želimo oko uređenja BiH.  Želimo poručiti kako je BiH prije svega hrvatska zemlja, te pripada prije svega hrvatima koji žive u njoj. Poručujem jasno svima kako bez HDZ BiH nema vlasti u BiH, ali mnogo vrjednije od toga je da bez hrvatskog naroda nema BiH“, kazao je dr. Čović.

Dr. Mladen Bošković nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH je obrazložio kako je došlo vrijeme da HDZ BiH preuzme odgovornost za položaj i situaciju hrvatskog naroda u BiH. „Mi u HDZ BiH smatramo kako je i Sarajevo naš hrvatski grad i da mi Hrvati u BiH trebamo ići u Sarajevo po svoj novac koji smo na različite načine uplatili u zajednički proračun Federacije BiH. Da bi to ostvarili potrebno je izaći na izbore i glasovati za HDZ BiH stožernu stranku hrvatskog naroda, stranka koja vas u proteklih dvadeset godina nikada nije iznevjerila, niti će vas iznevjeriti. Došlo je vrijeme da HDZ BiH preuzme punu i potpunu odgovornost za položaj i situaciju hrvatskog naroda u BiH. Pred nama je velika zadaća. Uz pomoć svih vas ne treba sumnjati da će 4 listopada HDZ BiH preko svojih predstavnika na svim razinama i preko naše Borjane Krišto kao člana Predsjedništva BiH biti stranka koja će sudjelovati i odlučivati o svim važnim pitanjima Hrvata u BiH“, naglasio je Bošković.

Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za županijsku skupštinu  Hercegovačko-neretvanske županije u svom govoru kritizirao je aktualnu vlast u HNŽ-u, te je vrlo optimistično kazao kako će sve doći na svoje 4 listopada. „Nakon 3 listopada hercegovačko-neretvanska županija biti će potpuno pod okriljem HDZ BiH. Hrvatski narod prepoznaje snagu i vjerodostojnost, a isto tako zna da je HDZ BiH uvijek bila uz svoj hrvatski narod. To je jedina stranka koja se zna izboriti za sva prava koja pripadaju hrvatskom narodu u ovakvoj BIH. Nažalost Hrvati koji žive u HNŽ-u svjedoci su kako su prije četiri godine na vlast došli neki koji su prodali hrvatske nacionalne interese i stavili se u podaništvo bošnjačkih političkih elita. Oni su doveli naše hrvatske medije pred samo gašenje, kulturne institucije na hrvatskom jeziku izumiru, naši branitelji su predani u milosti i nemilost kojekakvih sarajevskih komisija, nemaju nikakvog sluha za socijalnu populaciju. Odavde im jasno poručujemo kako će stvari biti drugačije nego sada“, istaknuo je Lasić.

Javnom predizbornom skupu HDZ BiH u Čitluku odazvao se veliki broj Čitlučana. Da bi atmosfera bila još bolja , uz kandidate koji su se obratili u prepunoj dvorani u glazbenom dijelu nastupili su Mate Bulić, grupa Feminem i Ivan Mikulić i Ine Tadić-Hercegovački bećari. Na kraju skupa svi kandidati su zajedno s mnogobrojnim žiteljima Čitluka zapjevali pjesmu „Snaga kojoj vjerujem“, koja je ujedno u himna kampanje HDZ BiH za predstojeće opće izbore, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.