Jurišić: Nitko nas ne može istjerati do odluke suda

Vlada ZHŽ, proračun zhž, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zlatko Lagumdžija, Zvonko Jurišić, HSP BIH

Budući da je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko poništio imenovanje Vlade Zapadnohercegovačke županije na čelu sa Zdenkom Ćosićem, zbog činjenice da u trenutku imenovanja nije bila izvršena provjera svih kandidata za ministarske pozicije, danas će uslijediti nova imenovanja. Naime, budući da je OHR u četvrtak završio provjeru kandidata, predsjednik Skupštine ZHŽ-a Zlatan Jurilj nije gubio vrijeme te je za danas zakazao hitnu sjednicu Skupštine, piše večernji list.

Dvije točke

Osim točke koja se odnosi na imenovanje nove vlade Zapadnohercegovačke županije, na ovoj sjednici će se naći i razmatranje informacije o sigurnosno-političkoj i financijskoj situaciji u Zapadnohercegovačkoj županiji, i to kao prva točka. Kako navodi sam predsjednik Skupštine, radi se o osjetljivoj materiji, zbog čega nije želio s detaljima izlaziti u javnost prije same sjednice. Predsjednik još uvijek aktualne vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić je kazao da on neće sudjelovati ni na današnjoj sjednici Skupštine. “Budući da je danas Dan oslobođenja Jajca, ja ću biti u Jajcu”, naglasio je Jurišić. Ni ovoga puta se nije složio s načinom sazivanja sjednice od predsjednika Skupštine. Jurišić tvrdi da, ako se već saziva izvanredna sjednica Skupštine zbog razmatranja informacije o sigurnosno-političkoj i financijskoj situaciji u Zapadnohercegovačkoj županiji, na sjednici ne bi trebalo biti drugih točaka, što je ovdje slučaj. Kada je u pitanju primopredaja vlasti, Jurišić je još jednom ponovio kako će oni čekati odluku Ustavnog suda o tome je li sjednica održana 4. kolovoza u skladu sa zakonom.

Obvezujuća odluka

“Ta odluka je za nas obvezujuća. Razgovarao sam s predstavnicima Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i ona će biti kroz sljedeći tjedan.

Ne znam hoće li to biti u utorak ili srijedu, vjerojatno neće biti danas”, kazao je Jurišić. Dodao je da će, ako ta odluka bude u korist nove vlade, mirno napraviti primopredaju, a ako bude u korist aktualne vlade, oni će nastaviti obavljati svoj posao. “Dok ne bude odluka Ustavnog suda, mi nećemo napustiti naša mjesta. Niti nas može bilo tko prisiliti na to”, poručio je Zvonko Jurišić.

 

Piše: Marija Medić/