Izjava generala i visokih časnika HVO-a

Postrojavanje postrojbi HVO-a.

Na to nas obvezuje i povjerenje, a i zadaća, koju nam je hrvatski narod u BiH dao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo obavili, ne samo uspješno, nego i časno.
Mi, generali i visoki časnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO pozivamo cjelokupno hrvatsko glasačko tijelo u BiH da ne nasjeda na pozive onih koji promoviraju osobne interese, lažno se predstavljajući zaštitnicima interesa hrvatskog naroda.
Mi poručujemo: „Vrijeme koje je prošlo neka uistinu bude iza nas“. Sada moramo gledati u budućnost i težiti promjenama kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH. Stoga, 3. listopada izađimo na izbore, izaberimo snagu i osobu koja vas nikada neće iznevjeriti i izaberimo bolju budućnost.
Poručujemo HDZ BiH: „Vi ste naš izbor!
Poručujemo kandidatkinji HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjani Krišto: Ti si naš izbor!


Nosimo gorko iskustvo iz neposredne prošlosti kada su drugi narodi birali hrvatske predstavnike na visokim državnim funkcijama kao što je odgovorna dužnost člana Predsjedništva BiH. Ne dopustimo da se to gorko iskustvo ponovi, ne dopustimo da drugi biraju naše predstavnike. Poručujemo Bošnjacima, Srbima i međunarodnoj zajednici kako ovakva BiH nije po mjeri Hrvata te ukazujemo na potrebu stvaranja moderne, organizirane, racionalne države s tri jednakopravna naroda.
Budućnost Bosne i Hercegovine je u najizravnijoj vezi sa statusom njezinih tvorbenih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Budućnost BiH se može temeljiti samo na jednakopravnoj poziciji triju konstitutivnih naroda. Bez osiguranja ove pretpostavke ne može biti ni Bosne i Hercegovine. Budućnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, iako najmalobrojnijeg naroda, neće biti upitna, no mora se ispuniti temeljni preduvjet za to, a to je novi Ustav BiH u kojem će njeni tvorbeni narodi biti ravnopravni  u svim segmentima države i društva. Za to se moramo izboriti i jedini jamac za istinsku ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH jeste HDZ BiH – stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.
Dragi hrvatski narode u BiH, želimo Vas ohrabriti da prepoznate povijesnost predstojećih izbora i izađete na biračka mjesta. Sve naše aktivnosti su usmjerene ka dobru čovjeka, općem dobru i cijeloj BiH.