HDZ BiH održao predizborne skupove u Ljubuškom i Čapljini

HDZ BiH, HDZ BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, zajedno s kandidatkinjom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto, predvodio je izaslanstvo HDZ BiH koje je u srijedu, 29. rujna 2010. godine, boravilo u Ljubuškom gdje je  organiziran predizborni javni skup HDZ BiH koji je privukao mnogobrojne Ljubušake, članove i simpatizere HDZ BiH na Centar malih sportova.


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović poručio je kako hrvatski narod, na čelu sa HDZ BiH, čeka izbore jedinstveniji i snažniji nego ikada te je posebne pozdrave uputio Mladeži HDZ BiH u Ljubuškom koja može biti primjer organiziranosti mladih svima u BiH. Prof. dr. sc. Čović svoju punu potporu dao je i Zajednici žena HDZ BiH i hrvatskim braniteljima.
''Smisao našeg političkog djelovanja jest običan čovjek, kako ovdje u Ljubuškom, tako i u cijeloj BiH. Stoga ćemo s načelnikom Nevenkom Barbarićem ovdje u Ljubuškom izgraditi sve ono što je dosad obećano, jer nema razloga da se igdje živi ugodnije nego u Ljubuškom i Hercegovini'', rekao je prof. dr. sc. Čović te nadodao važnost očuvanja nacionalnih i kulturnih vrijednosti koje ćemo ponijeti u europske institucije kada BiH uđe u veliku obitelj – EU.
Govoreći i kandidaturi Borjane Krišto, prof. dr. sc. Dragan Čović ju je opisao kao ženu s ogromnom energijom,  izraženom nacionalnom savjesti, koja jasno šalje poruke iz srca gdje god dođemo i dokaz je snage na koju su svi članovi HDZ BiH preponosni.
''Borjana Krišto je najljepše i najbolje što hrvatski narod može doživjeti na političkoj sceni. Ona je sposobna povezati sva tri člana Predsjedništva BiH kako bi se u svijetu predstavljali kao normalna zemlja. Siguran sam kako će upravo njezin potpis omogućiti jednakopravnost Hrvata kroz hrvatski entitet u BiH'', poručio je prof. dr. sc. Čović uvjeren kako će HDZ BiH i Krišto na predstojećim izborima premašiti 140 tisuća glasova.

Borjana Krišto, kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iskazala je svoju čast jer je prva žena kandidirana za tako ozbiljnu funkciju, i to od ozbiljne političke stranke i snage koju HDZ BiH ima u hrvatskom narodu.
''3. listopada očekujem vaše povjerenje, kao i povjerenje svoje stranke i svih ostalih koji me podržavaju u mojoj kandidaturi. Meni nije bitna funkcija, jer je ona prolazna. Trajne su ljudske vrijednosti, briga za čovjeka i opće dobro. To je cilj mog političkog djelovanja kako bi se izborili za reformu BiH, reformu nepravedne i imaginarne tvorevine, koju zovemo državom, a to ustvari nije. Zato je HDZ BiH izradila svoj prijedlog ustava u kojem sam i sama sudjelovala'', rekla je Krišto te nadodala kako će se zalagati za uspostavu tri razine vlasti koje se temelje na diskontinuitetu vlasti, razmjernosti i konsenzusu.
''Gledajući ovu snagu pred sobom večeras u Ljubuškom, vjerujem u pobjedu. Stoga budimo savjesni i odgovorni, i ne dopustimo Bošnjacima da nam biraju hrvatskog člana Predsjedništva. U nedjelju svi na izbore'', poručila je Krišto.

Zdenko Ćosić, nositelj liste HDZ BiH za Županijsku skupštinu Zapadno-hercegovačke županije, pozdravio je mnogobrojno mnoštvo kao nositelj pobjedničke liste koja će odlučivati tko će biti na vlasti iduće četiri godine.
''Na izborima prije četiri godine HDZ BiH  je osvojio najviše glasova u našoj županiji. Ali kada se formirala Koalicija od tri stranke, uspjeli su nas preteći i dočepati se vlasti. Jedino zajedničko tim strankama jest korupcija koje se uopće ne srame. Njihovo djelovanje je motivirano jedino političkom osvetom te se služe lažnim imenima pokušavajući na taj način prevariti hrvatski narod. S jedne strane tu je HDZ 1990. Koji je posudio naše ime i predstavlja se kao pravi zagovornik hrvatskih interesa, spreman na kompromis bilo kada i bilo gdje. A poznato je da onaj koji beskrajno pravi kompromise, na kraju se kompromitira. S druge strane imamo HSP koji su se izdigli iznad svih ostalih kao mali bogovi i odbijaju provođenje volje hrvatskih birača. A kao treća je Lijanovićeva stranka koja je iz županijske riznice potrošila sve što se dalo potrošiti. 1.5 milijuna maraka je otišlo u fantomske tvrtke i kartele, a novac namijenjen porodiljnjim naknadama nijedna porodilja nije dobila. Tijekom njihovog mandata, dva puta više novaca dobile se neke njihove privatne tvrtke nego svi poljoprivredni proizvođači u Ljubuškom i ZHŽ-u'', rekao je Ćosić. Također je nadodao kako je sramotno što je Koalicija Jurišić-Ljubić pala tako nisko da čak falsificira potpise ministara.
''Mi idemo dalje, a oni neka se valjaju u blatu svoje savjesti. Sveta dužnost nam je zaustaviti trend moralne propasti u našoj županiji, vratiti dostojanstvo institucijama i pokazati kako se može vladati uspješno i pošteno'', poručio je Ćosić.

Željko Tomić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, istaknuo je kako je zagovornik usvajanja novih pristupa, ideja, organizacije i projekata kojim će se vratiti novac iz federalnog proračuna kojega u velikoj mjeri puni ZHŽ.
''Zalagati ću se za povezivanje županijske razine s federalnom razinom i ministarstvima te za više sredstava namijenjenih našoj županiji. Neka gospodarski rast i bolji život budu prioriteti i smisao našeg političkog djelovanja'', rekao je Tomić te je pozvao sve Ljubušake na izlazak na izbore i glasanje za pravu snagu hrvatskog naroda – HDZ BiH i Borjanu Krišto.

U Športskoj dvorani u Čapljini je u srijedu, 29. rujna 2010. godine, održan javni predizborni skup HDZ BiH. U izaslanstvu HDZ BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem bili su: kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto,dr. Mladen Bošković nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za  Skupštinu  Hercegovačko- neretvanske županije  koji su se na skupu obratili velikom broju nazočnih Čapljinaca.

Na javnom skupu nazočio je i Ilija Filipović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH županije Hercegovačko neretvanske, kandidati sa svih lista iz izborne jedinice Hercegovačko – neretvanske županije, članovi Predsjedništva HDZ BiH, te svi ostali dužnosnici središnjih tijela HDZ BiH.

 

Prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH je u ime 25. 000  članova HDZ BiH pozdravio je sve nazočne, te ukratko objasnio smjernice djelovanja HDZ BiH. „Uz to što smo moderno organizirana stranka, za sebe vežemo sve ono što je demokratsko, kršćansko i pučko i na taj način želimo biti narodni pokret. To je potrebno zbog povijesnosti trenutaka koji će nastupiti nakon 3. listopada. U proteklo vrijeme poslali smo vrlo jasnu poruku svima kako bez HDZ BiH  i bez svih stranaka koji su s HDZ BiH potpisali sporazum o strateškom partnerstvu nema razmišljanja o politici u BiH, te da bez Hrvata nema BiH. Strategija koju smo postavili prije šest mjeseci govori o tome što HDZ BiH želi napraviti. To je opsežan dokument u kojem smo vrlo precizno predvidjeli i planove i strategije, te načine kako ih ostvariti u iduće četiri godine. Taj dokument pokazuje kako napraviti prije svega ekonomski stabilnu BiH, kako u BiH izgraditi socijalnu osjetljivost,  kako od BiH napraviti pravnu državu, jer želimo do kraja osnažiti borbu protiv korupcije i kriminala, tako da se ne dogodi da kada netko s govornice jasno kaže da želi treći entitet, racionalnu i jednakopravnu BiH da mu zbog tog slijedi kaznena prijava“, kazao je dr. Čović. „BiH se ne može graditi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. BiH se ne može graditi kada bošnjačke stranke predlažu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. BiH se ne gradi onda kada se preglasavaju hrvatski ministri u Vladi FBiH“, jasno je kazao dr. Čović.

 

Prof. dr. Čović u svom daljnjem obraćanju ponovno je pozvao Bošnjake da ne glasuju za Željka Komšića, te definirao kako je potrebno u što većem broju izaći na izbore. „Bošnjaci, nemojte padati u zamku i birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Birajte svog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Prepustite Hrvatima da izaberu svog člana Predsjedništva BiH. Tada ćete uvažavati Hrvate i graditi svoju BiH. Oni koji misle da mogu kao u protekle četiri godine nametnuti hrvatskog  člana Predsjedništva BiH poručujem da bi se s time nastavilo beznađe koje imamo u protekle četiri godine u Predsjedništvu BiH. Svojim izlaskom na izbore moramo pokazati koliko nas ima, jer ovo je na neki način prebrojavanje. Martina Raguža mi više ne pada na pamet pozivati da se povuče. Ako nema nacionalne svijesti i dostojanstva neka mu je sretan put te da vidimo kome će moći pogledati u oči 4 listopada. Na ovim izborima proći će kao i 1990. godine, kada se kandidirao za člana Predsjedništva BiH. Mogu vam garantirati da će gospođa Borjana Krišto kao predsjednica države potpisati novi ustav BiH u kojem će se jasno prepoznati hrvatski entitet sa sjedištem u Mostaru“, odlučno je poručio dr. Čović. On je objasnio i zašto je Borjana Krišto odličan izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. „Buduća članica Predsjedništva BiH Borjana Krišto je osoba koja prije svega ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest, koja ima veliko iskustvo i znanje, osoba koja je vođena čovjekom i naukom naše vjere da stalno služi hrvatskom narodu. To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri“ objasnio je dr. Čović.

 

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na skupu u Čapljini obratila se okupljenom mnoštvu kazavši kako kandidaturu za Predsjedništvo BiH doživljava kao veliku odgovornost u vremenu koje ima povijesni značaj, ali i kao veliku čast jer to radi iz ljubavi prema svom, hrvatskom narodu. „HDZ BiH je jedina stranka koja je kroz povijest i htjela i znala preuzeti odgovornost za sudbinu hrvatskog naroda, kako u onim teškim povijesni vremenima, demokratskim procesima i promjenama, tako i danas kada je u pitanju njegova opstojnost na prostoru BiH. HDZ BiH kao prvo i prioritetno pitanje stavlja ustavno i pravno uređenje BiH. U ovim okvirima u kojima živimo jasno možemo vidjeti kako to nije država. To je nepravedno uređenje koje je nanijelo veliku nepravdu hrvatskom narodu. HDZ BiH je izradila prijedlog ustava koji bi izgradio BiH na načelu apsolutne jednakopravnosti sva tri naroda, jer samo takva demokratska BiH može osigurati budućnost i prosperitet i gospodarsku, pravnu i politički stabilnost, i svaku vrstu sigurnosti, posebno onim mladima. Želim vam poručiti, bez obzira što neki drugi mislili, da ću biti osoba koja će predložiti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz reda HDZ BiH. Krišto je okupljeno mnoštvo podsjetila kolika je važnost izlaska na predstojeće izbore, tako da nitko ne ostane doma 3. listopada.„ Vrijeme je da iz prošlosti izvučemo neke pouke, vrijeme je za promjene, vrijeme je za hrabre odlučne i dosljedne. HDZ BiH je postavila sebi za cilj pobijediti na svim razinama vlasti, ne da bi bila na vlasti, nego da bi služila svom hrvatskom narodu. Budimo svjesni da su Opći izbori 3. listopada uistinu povijesni. Zato izađimo na biračka mjesta, jer možda baš vaš glas bude od presudne važnosti za budući preustroj BiH. Budimo savjesni i odgovorni, jer to pravo nije samo pravo, ono je i naša obveza i građanska dužnost. Budimo toga svjesni i sudjelujmo u donošenju povijesnih odluka za hrvatski narod i ne dopustimo da nam drugi narod bira hrvatskog člana Predsjedništva BIH“ zaključila je Krišto.

 

Dr. Mladen Bošković nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH je obrazložio kako je došlo vrijeme da HDZ BiH preuzme odgovornost za položaj i situaciju hrvatskog naroda u BiH. „Mi u HDZ BiH smatramo kako je i Sarajevo naš grad i da mi Hrvati u BiH trebamo ići u Sarajevo po svoj novac koji smo na različite načine uplatili u zajednički proračun Federacije BiH. Ne želimo više mrvice sa stola. Da bi to ostvarili potrebno je izaći na izbore i glasovati za HDZ BiH stožernu stranku hrvatskog naroda, stranka koja vas u proteklih dvadeset godina nikada nije iznevjerila, niti će vas iznevjeriti. Došlo je vrijeme da HDZ BiH preuzme punu i potpunu odgovornost za položaj i situaciju hrvatskog naroda u BiH. Pred nama je velika zadaća. Sasvim sam siguran da će Općinski odbor HDZ BiH Čapljina, odnosno predsjednik Smiljan Vidić u izbornoj noći nazvati središnjicu i predsjednika Čovića izvijestio da Čapljina daje najbolje izborne rezultate od prvih višestranačkih izbora u BiH 1990 god. Uz pomoć svih vas ne treba sumnjati da će 4. listopada HDZ BiH preko svojih predstavnika na svim razinama i preko naše Borjane Krišto kao člana Predsjedništva BiH biti stranka koja će sudjelovati i odlučivati o svim važnim pitanjima Hrvata u BiH“, naglasio je Bošković.

 

Denis Lasić, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu  Hercegovačko-neretvanske županije u svom govoru kritizirao je aktualnu vlast u HNŽ-u, te je vrlo optimistično kazao kako će sve doći na svoje 4 listopada. „Nakon 3. listopada Hercegovačko-neretvanska županija biti će potpuno pod okriljem HDZ BiH. Hrvatski narod prepoznaje snagu i vjerodostojnost, a isto tako zna da je HDZ BiH uvijek bila uz svoj hrvatski narod. To je jedina stranka koja se zna izboriti za sva prava koja pripadaju hrvatskom narodu u ovakvoj BIH. Nažalost, Hrvati koji žive u HNŽ-u svjedoci su kako su prije četiri godine na vlast došli neki koji su prodali hrvatske nacionalne interese i stavili se u podaništvo bošnjačkih političkih elita. Oni su doveli naše hrvatske medije pred samo gašenje, kulturne institucije na hrvatskom jeziku izumiru, naši branitelji su predani u milosti i nemilost kojekakvih sarajevskih komisija, nemaju nikakvog sluha za socijalnu populaciju. Odavde im jasno poručujemo kako će stvari biti drugačije nego sada“, istaknuo je Lasić. Javnom predizbornom skupu HDZ BiH u Čapljini odazvao se veliki broj Čapljinaca. Da bi atmosfera bila još bolja , uz kandidate koji su se obratili u prepunoj dvorani u glazbenom dijelu nastupili su Ivana Marić, Mate Bulić, grupa Feminem i Ivan Mikulić te Ine Tadić-Hercegovački bećari. Na kraju skupa svi kandidati su zajedno s mnogobrojnim žiteljima Čapljine zapjevali pjesmu „Snaga kojoj vjerujem“, koja je ujedno u himna kampanje HDZ BiH za predstojeće opće izbore, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.