FOTO  HDZ BIH održao predizborne skupove u Bugojnu i Uskoplju

HDZ BiH, izbori 2010, Dragan Čović, Borjana Krišto, Denis Lasić, HDZ BiH

Pozdravljajući okupljeno mnoštvo članova i simpatizera HDZ BiH u Hrvatskom domu u Bugojnu Krišto je kazala: „Vi ste snaga koja mi u ovom trenutku ulijeva nadu, daje mi energiju i ideje. U vama vidim smisao bavljenja politikom u kome je po mom političkom opredjeljenju čovjek, hrvatski narod i rad za opće dobro na prvom mjestu".

Govoreći o svojoj kandidaturi Borjana Krišto je istaknula kako joj je ukazano veliko povjerenje da u teškim i povijesnim vremenima bude prva žena koja je kandidirana na odgovornu dužnost kao što je hrvatski član predsjedništva BiH kako bi na taj način mogla dostojanstveno, hrabro i odlučno štititi interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Itekako sam svjesna povijesnog trenutka i težine ovog povijesnog zadatka. Prihvatila sam ovaj izazov i zahvalna sam na ukazanom povjerenju, ali to povjerenje tražim i od vas, samo iz jednog razloga, jer želim služiti vama" pojasnila je Krišto te nastavila: „Zalagat ću se za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će biti zajamčena sva nacionalna prava hrvatskog naroda i za izvršenje i drugih ciljeva i programa HDZ BiH, od gospodarskog i socijalnog programa, izgradnje pravne države i vladavine zakona do čuvanja istine i vrijednosti o Domovinskom ratu. Također, svoj doprinos želim dati u priključenju BiH u europske i euroatlantske integracije". Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto pozdravila je i nazočnu predsjednicu udruge nestalih bugojanskih Hrvata, te je upitala što je Željko Komšić uradio do sada da istraga o nestalim bugojanskim Hrvatima dođe do kraja. „Jamčim vam da imam snage, mudrosti, znanja i odlučnosti i spremna sam u potpunosti preuzeti odgovornost i nositi se sa svim izazovima i odgovoriti na sva pitanja koja se u ovom vremenu stavljaju pred hrvatski narod" te naglasila kako odgovornost ne leži samo na političarima nego na svakoj punoljetnoj Hrvatici i Hrvatu i pozvala ih da 3. listopada pokažu jedinstvo u punom kapacitetu i izađu na Opće izbore.

Obraćajući se stranačkim kolegama i simpatizerima stranke kao i svim građanima Bugojna, predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, rekao je kako HDZ BiH s javnim skupovima za predstojeće razloge polazi upravo iz Bugojna odakle šalje poruku svima kako je stožerna stranka hrvatskog naroda, pri tome uvažavajući križ koji još krvari zbog gubitaka u proteklom ratu. ''Sve riječi upućene s ovoga mjesta koje govore o potrebi izlaska na izbore shvatite krajnje ozbiljno. Krenuli smo u ovu kampanju važnosti, povijesnosti vremena i odgovornosti za budućnost Hrvata u BiH s kandidaturom Borjane Krišto za budućeg člana Predsjedništva BiH. Ona, kao ozbiljna i odgovorna osoba, ujedno veoma stroga, ali pravična te nacionalno svjesna najbolja je od najboljih. HDZ BiH je prepoznao nužnost mijenjanja postojećeg Ustava, jer za BiH ni u kojem slučaju nije dobro da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH'', poručio je prof. dr. sc. Dragan Čović. Ujedno je sve građane Bugojna pozvao da budu dio 130 tisuća glasova koje će HDZ BiH osvojiti na listopadskim izborima i poslati jasnu poruku kako bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može normalno funkcionirati.

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara upozorio je kako je Zastupnički dom na razini Federacije najbolji primjer neravnopravnosti naroda u BiH, iako pojedinci iz Sarajeva šalju lažne poruke kako se s njima može lako dogovoriti i sve što se odluči, ne šteti interesu Hrvata.

Niko Lozančić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je razliku između HDZ BiH i ostalih stranki u BiH. ''HDZ BiH je stranka i Bosne i Hercegovine, a ne samo jedne regije ili osobe. Mi smo ozbiljna stranka, a građani su naša snaga iz koje proizlaze ciljevi i programi našeg djelovanja. Velika je odgovornost za svakog čovjeka odlučivati o budućnosti svog naroda, ali naši ljudi su spremni za taj izazov'', istaknuo je Lozančić. Nositelj liste za Županijsku skupštinu županije Središnja Bosna Mirko Batinić pozvao je na izlazak na izbore kako bi se Hrvati, zajedno s HDZ BiH, između ostalog, izborili za hrvatski nastavni plan i program u školama kao jednim od osnovnih institucija očuvanja nacionalnih vrijednosti hrvatskog naroda u Bugojnu. U zabavnom dijelu programa nastupile su Mažoretkinje iz Uskoplja, Ivan Mikulić, grupe ''Feminem'' i ''Posebna vožnja''. Nakon javnog skupa, izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je Svetoj misi koju je predvodio župnik fra Vinko Sičaja.

Budući da se 15. rujan obilježava kao Međunarodni dan demokracije Borjana Krišto je na simboličan način obilježila ovaj dan tako što je posadila drvo mira ispred crkve sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.