HDZ BiH će se do kraja zalagati da Distrikt Brčko bude uređen po mjeri hrvatskog naroda

HDZ BiH, mladež HDZ
U izaslanstvu HDZ BiH predvođeno predsjednikom prof.dr. Draganom Čovićem bili su: Borjana Kršto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH,

Slavko Matić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Ivo Kamenjašević, kandidat HDZ BiH za dopredsjednika Republike Srpske, Marijan Živković, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Mijo Matanović, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu županije Posavske, dr. Anto Domić, predsjednik Odbora HDZ BiH Brčko, članovi Predsjedništva HDZ BiH i drugi dužnosnici središnjih tijela HDZ BiH.

Prof. dr. Dragan Čović pozdravio je okupljeno mnoštvo u ime 25. 000 članova HDZ BiH, te poručio nazočnima važnu poruku budućeg djelovanja HDZ BiH, koje je vezano za njihov kraj. „Svaki Hrvat koji živi u distriktu Brčko može biti siguran kako će se HDZ BiH do kraja zalagati da distrikt Brčko bude do kraja uređen po mjeri svakog Hrvata u BiH, ali i svakog drugog građanina BiH.  Drugim riječima HDZ BiH vam jamči da će činiti sve što mislite da je dobro za vas koji živite na ovim prostorima“, poručio je dr. Čović. Prof. dr Čović u svom obraćanju dotaknuo se i pitanja ustroja BiH kroz četiri federalne jedinice. „Danas neki govore kako zagovarajući hrvatsku federalnu jedinicu dijelimo BiH. Mi sa svojom federalnom jedinicom želimo samo biti jednakopravan narod s ostala dva naroda u BiH. Time ne rušimo, nego gradimo BiH“, odlučno je poručio dr. Čović.

Prof. dr. Čović poslao je jasnu poruku bošnjačkom narodu. „Kukavičko jaje postavljeno prije četiri godine od strane SDP-a bilo je dovoljno za sva vremena. Bošnjaci, ne nasjedajte na igru SDP, jer glasajući za Željka Komšića najveću štetu pravite sebi i svom narodu, hrvatskom narodu, ali i cijeloj BiH. Time se zabija nožu leđa BiH. Onaj tko je spreman eliminirati jedan narod na način kako to pokušava SDP po drugi put, ne misli dobro BiH, bez obzira kako se predstavljao i kakve poruke slao. Nemamo ništa protiv Željka Komića da se kandidira u ime nekog drugog naroda. Mi želimo izabrati hrvatsku članicu Predsjedništva BiH -  Borjanu Krišto“.

Prof.dr. Čović objasnio je ukratko objasnio smjernice programa HDZ BiH. „HDZ BiH je prije šest mjeseci izradio strateški dokument u kojem se definiraju tri ključna cilja programa HDZ BiH. Prvi cilj politike HDZ BiH je socijalna osjetljivost, koja je potrebna jer sve veći broj građana BiH sve teže preživljava, drugi cilj politike jeste gospodarska politika, koja mora biti efikasnija, pogotovo uzimajući u obzir aktualnu gospodarsku krizu, i treći cilj je pravna država i borba protiv kriminala i korupcije, jer pravna država mora zaživjeti u punom kapacitetu u iduće četiri godine“, istaknuo je dr. Čović. Želimo funkcioniranje pravne države za sve građane BiH u jednakoj mjeri, a ne uređenje kako to neki drugi zagovaraju“.

Prof.dr. Čović je obrazložio zašto je Borjana Krišto pravi izbor za hrvatskog člana predsjedništva BiH, te istaknuo kako je prevažno imati hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. „Hrvatski narod u BiH će kroz hrvatsku članicu Predsjedništva imati mogućnost kandidirati Hrvata na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH“, kazao je prof. dr. sc. Dragan Čović.

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na predizbornom skupu u Brčkom ukazala je na važnost vremena u kojem se nalazimo i u kojem svaki pojedinac mora biti svjestan svoje odgovornosti i građanske dužnosti koja podrazumijeva izlazak na izbore 3. listopada. „Ne trebamo žaliti za vremenom koje je prošlo, ne smijemo zaboraviti ono što je bilo u prošlosti, ali se trebamo okrenuti prema budućnosti i upravo je to vrijeme u kojem se sada nalazimo. To je vrijeme za promjene, za hrabre, dosljedne i odlučne. Zato izađite na izbore i izaberite snagu i osobu koja vas nikada neće iznevjeriti i na taj način osigurajmo zajedno demokratičniju, bolju i prosperitetniju budućnost i hrvatskom narodu i svim ljudima koji žive na ovom prostoru“ poručila je Borjana Krišto okupljenom mnoštvu.

Posjet izaslanstva HDZ BiH izazvao je veliki interes medija, a na pitanje novinara tko će pobijediti na predstojećim izborima Borjana Krišto ili Željko Komšić kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto dosljedno je odgovorila: „Što se mene tiče, nisam osoba koja je ušla opterećena u ovu priču. Ušla sam prije svega s jednim iskrenim odnosom, odgovornim pristupom i motom da je politika okrenuta prema čovjeku, hrvatskom narodu i radu za opće dobro. Na tome sam radila dosada i želim raditi do kraja u ovoj kandidaturi odnosno predizbornom vremenu. Oni koji to trebaju prepoznati, uvjerena sam, da će prepoznati i snagu HDZ BiH i moju osobno te da ćemo uspjeti dobiti povjerenje naših glasača. Osoba sam koja to ne gleda na način ni pobjednika niti poraženih, niti dijelim ljude na lijeve, desne, muške, ženske i sl. Želim ljude dijeliti po onome što rade, kako to rade, jesu li prepoznatljivi, itd. Tako da i u ovom smislu vjerujem duboko u to i zato očekujem uspjeh na listopadskim izborima“.

Marijan Živković, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta F BiH u svom obraćanju velikom broju nazočnih objasnio je katastrofalno ustrojstvo sadašnje BiH, te iznio argumentirane razloge zašto glasovati za HDZ BiH. „Živimo u vremenu koje je obilježeno s velikim problemima. Recesija za razliku od svih drugih okolnih država najviše pogađa BiH iz tog razloga što je BiH koncipirana na način kao nijedna zemlja u Europi i u svijetu. BiH je ustrojena kroz dva entiteta, tri konstitutivna naroda, distrikt, i to sve ne garantira efikasnost države, te mogu reći kako u ovoj državi nijedan narod nije baš sretan. Ali hrvatski narod je najmanje sretan, jer nije jednakopravan u ovoj državi. HDZ BiH zna kako urediti BiH u budućnosti da svi narodi budu zadovoljni, a da hrvatski narod dođe na svoje, da bude jednakopravan i da konačno BiH doživljava kao svoju domovinu. Program HDZ BiH se ukratko može složiti ukratko u tri riječi: opstojnost Hrvata, opstojnost hrvatskog identiteta i kvalitetniji i bolji život za sve. Dokazi realiziranja. Rezultati provedbe tih programa vide se kroz plan i program na hrvatskom jeziku devetogodišnjeg obrazovanja za cijelu BiH, ili pak dovesti fakultete u Orašje, gdje se danas obrazuje 1200 studenata, te svi drugi projekti koji se rade kroz druge oblasti. Neke stranke u svojim sloganima imaju riječ promjena. U dva općinska vijeća županije Posavske županije na vlast u protekle dvije godine došli su oni koji sebe zovu zajedništvom. Dok mi gradimo i radimo projekte do kraja, oni ih ne mogu održavati. Mi gradimo svijetla, a oni ih gase. Ja nisam za takve promjene“, obrazložio je Živković i pozvao Hrvate Brčkog na masovni izlazak na birališta.

Slavko Matić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izrazio je uvjerenje da će se nakon provedenih izbora provesti prijeko potrebne ustavne reforme u BiH. „Vjerujemo da su ovo zadnji izbori u kojima govorimo o ustavnim promjenama. Mnogi su mislili da ćemo se umoriti da će nas sankcioniranjem omesti i zabraniti nam da o tome uopće govorimo. Nakon desetak godina ustrajnog zalaganja i predlaganja raznih  prijedloga kojima bi hrvatski narod bio doveden u jednakopravni položaj možemo ustvrditi da svi domaći i međunarodni čimbenici prihvaćaju realnost, nužnost i potrebu ustavnih promjena u BiH“, naglasio je Matić i dodao kako su predstojeći izbori prevažni za Hrvate u BiH.

Ivo Kamenjašević, kandidat HDZ BiH za predsjednika Republike Srpske objasnio je razloge zbog kojih Hrvati 3. listopada trebaju glasovati za kandidate HDZ BiH. „Jedina stranka koja u našem kraju vodi brigu o Hrvatima jeste HDZ BiH, stožerna stranka hrvatskog naroda. HDZ 1990 nudi Željka Matića koji je na prošlim općinskim izborima imao velikih 75 glasova i uradili su sve da razbiju hrvatsko jedinstvo Hrvata u BiH, šverceri Lijanovići nam nude Mrgana koji želi kupiti glasove od Srba, a i tako se predstavlja, jedina srpska stranka koja nam želi uvaliti kukavičje jaje kroz kandidata koji ne zna što je, ali se žestoko bori za srpske glasače, kako bi ih prevario, jer želi hrvatsko mjesto. Od svih navedenih smatram kako je svim Hrvatima jasno da svoj glas trebaju dati HDZ BiH i našim kandidatima. I u ovim teškim uvjetima izboriti ćemo se za prava Hrvata u RS-u“ poručio je Kamenjašević.

Javnom skupu HDZ BiH odazvao se iznimno veliki broj žitelja Brčkog. Na održanom skupu u Brčkom osjetila se euforijska i pobjednička atmosfera. Da bi atmosfera bila još bolja , uz kandidate koji su se obratili u prepunoj dvorani u glazbenom dijelu nastupili su grupa Feminem, Ivan Mikulić i Mate Bulić. Na kraju skupa svi kandidati su zajedno s mnogobrojnim žiteljima Brčkog zapjevali pjesmu „Snaga kojoj vjerujem“, koja je ujedno u himna kampanje HDZ BiH za predstojeće opće izbore, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.