HDZ 1990: Vlada HNŽ-a ne uništava sveučilište, nego želi uvesti reda u visokome obrazovanju

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
 "HDZ BiH izbjegava reći javnosti što je pravi razlog njihove pobune protiv Zakona o visokom obrazovanju, koji regulira i jasno definira visoko obrazovanje u našoj Županiji. 

 Treba znati da ono što HDZ boli i peče jest činjenica da Nacrt zakona o visokom obrazovanju predviđa i propisuje da Sveučilište postaje pravni subjekt, odnosno da to ne budu više samo fakulteti na kojima svemoćni (HDZ-ovi) dekani kroje svima kapu i upravljaju našim novcem i obrazovanjem naše djece kako im se prohtije. I to je sve. 

 Niti Sveučilište gubi legitimitet, niti ostaje bez osnivača, niti se ukida hrvatski jezik. U pitanju je upravljanje financijskim sredstvima.  Zakon bi mogao, kako kažu, donijeti katastrofalne posljedice - katastrofalne da, ali ne po Hrvate i Sveučilište, nego po njih. Naime, tim se zakonom ukida bezvlašće, dokida samovolja raznih kvaziznanstvenika, dekana i dekanica i politički instaliranih rektora, Majstorovića i njemu sličnih, potiče akademski duh i izvrsnost obrazovanja.

 E kad su tako dobri upravljači, pozivamo ih da kao rukovoditelji, gospodarstvenici i domaćini predoče nama svima financijsko izvješće o tomu koliko je novca utrošeno na izgradnju sveučilišnog kampusa, koja je to tvrtka dobila na natječaju taj posao te kolike su bile ponude koje su dostavile druge tvrtke, koje nisu dobile posao izgradnje kampusa. 

 Napokon, radi se o novcu koji je našoj djeci, nama svima, uputila kao pomoć za razvitak obrazovnog sustava Republika Hrvatska. Sigurni smo da bi odgovor na ovo pitanje i popratna financijska dokumentacija bili vrlo zanimljivi i poučni jer bi nam pokazali čudo gospodarenja javnim sredstvima. Čudo u kojem je normalno da se prihvati ponuda koja je za vrtoglavih desetak milijuna maraka skuplja od ostalih ponuda.

 Još nešto, ne iznenađuje ovakav odnos HDZ-a BiH prema svakom pokušaju uvođenja reda i zastupanja općih, a napose hrvatskih interesa. Jasno je da je ovim vrlim borcima za Hrvate, hrvatsko dobro doista zadnja rupa na svirali. Podsjetimo, radi se o interesnoj skupini koja je u travnju 2006. kroz tzv. travanjski paket ustavnih promjena bila spremna prodati sve što je hrvatsko u ovoj zemlji, uključujući i one Hrvate koji se tek trebaju roditi. Pa, što je onda njima par tisuća studenata ili desetak milijuna maraka manje ili više", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s janošću HDZ-a 1990. 

 (Fena)