Denis Lasić: Nakon izbora Hrvati će dobiti poziciju kakvu zaslužuju

Kao prvo kakav danas rejting ima Vaša stranka HDZ u Mostaru po vašim procjenama ?

Rejting stranke u Gradu Mostari i Hercegovačko-neretvanskoj županiji je najbolji u posljednjih 10 godina. Čvrsta, beskompromisna borba na zaštiti interesa Hrvata u Gradu je itekako prepoznata od strane građana. Sva ta podrška koju svakodnevno dobijamo u sve većem obimu je pokazatelj ispravno odabranog puta kojim stranka kroči na putu ostvarenja pune jednakopravnosti našeg naroda.

Da li se trend prelazaka iz HDZ 1990 to jeste povratka u matičnu stranku zaustavio ili je proces još uvijek u tijeku?

Trend prelaska. Tj. prelaska skoro svih organizacija u Gradu Mostaru u naše Temeljne organizacije je bio znatno izražen prije godinu dana. Svima onima koji prihvaćaju program  i Statut HDZBIH, koji istinski i od srca žele pristupiti HDZBiH, vrata su širom otvorena. Proces jačanja stranke je evidentan svakog dana, a posebno me raduje trend pristupanja i učlanjenja mladih i obrazovanih ljudi.

Kako vidimo HDZ je agresivno krenuo u predizbornu kampanju, puno jače od ostalih. Pratili smo vaše obilaske temeljnih ogranaka po gradu i možete li nam reći kakvo raspoloženje vlada u puku grada Mostara koji su vaši članovi i simpatizeri?

Ove izbore mi iz HDZBIH, smatramo prebitnim i prevažnim da bi bilo što prepustili slučaju. Ustavne promjene, koje slijede netom nakon listopadskih izbora, a koje su neminovnost u BiH, i u kojima će, duboko smo uvjereni, Hrvati BIH konačno dobiti poziciju kakvu zaslužuju, daju nam puno pravo za jaku i ozbiljnu kampanju. Hrvatski puk Mostara je većinski opredijeljen uz stožernu snagu Hrvata, a što će pokazati 3. Listopada.

Što ćete učiniti da se napokon ovaj statust grada Mostara prema kome su Hrvati u podređenom položaju promjeni? 

HDZBIH Mostara već punih 6 godina ukazuje na svu nepravednost Statuta. Zašto  je diskriminirajući Statut nametnut samo u Mostaru, i zašto se njime umanjuje 3 puta vrijednost hrvatskog glasa? Drago nam je da su i ove druge hrvatske stranke kojke imaju po 1 vijećnika u Gradskom vijeću, konačno prije godinu-dvije shvatili sve manjkavosti Statuta. Što se tiče ukidanja Statuta, naša inicijativa je sada došla i do Vrhovnog suda, te se nadamo skorom rješavanju. Isto tako, ustavne promjene su garant povratka Mostara u pravne okvire koje vrijede i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave.

Vaš stav oko medija na Hrvatskom jeziku? Hoćemo li ostati u potpunom medijskom mraku i biti prisiljeni slušati i gledati medije na bošnjačkom jeziku?

Ukratko, jad i sramota hrvatske politike. Poglavito, onih tzv.interesnih koalicija, koji njihovo teško stanje iskoristiše 2006. godine, te kao spasitelji svega i svačega dođoše na vlast. Na žalost, što su uradili? Medijski mrak, rasulo na HRT-u, mnoštvo dugova i neplaćenih obveza, te prijetnja za totalnim ukidanjem signala. Takvi bošnjačko poslušnici, u ove 4 godine ne nađoše za shodno uvrštenje ove točke na dnevni red županijske skupštine niti jednom! Istovemeno, dželati hrvatskih medija, iscrpljuju se preko „poticaja" u plaćanju pojedinih dnevnih tiskovina i elektronskih medija, da održe stvari koliko-toliko pod svojom kontrolom. Dokle ide licemjernost interesne koalicije (HDZ1990 i HSP), najbolje pokazuje činjenica da imaju čak 2 kandidata za premijera. O njihovoj moralnosti, vjerodsotojnosti  i  prošlosti, svoje će mišljenje iskazati građani 3.10.

Koliko gradu pomaže ili odnemaže nazočnost OHR-a i Visokog predstavnika sa svim njihovim odlukama koje su često loše po hrvate?

OHR i Odluka dobra po Hrvate su dva pojma dijametralno različita. Ako su i imali dobre namjere po građane Mostara, onda su trebali ostaviti čiste račune iza sebe, tj. barem ukinuti nametnuti Statut.

Kako mislite doći do očiju i ušiju svakog glasača u gradu da bi pridobili da svoj glas da upravo vašoj stranci?

Mi smo u HDZBiH završili prvu fazu kampanje, gdje smo više no dobro snimili stanje. Činjenica da smo kao organizacija narasli na skoro 4000 članova, kroz 35 Temeljnih ogranaka, te svakodnevna učlanjena u Mladež, Zajednicu žena i Gradsku organizaciju, daju nam za pravo biti uvjereni u odličan izborni rezultat. Kroz svakodnevne razgovore naših volontera na terenu, dobijamo odlične povratne informacije. Ljudi su svjesni naše snage i  naše dobronamjernosti u očuvanju hrvatskih interesa. Građani su itekako politički obrazovani, te više ne može proći obećanja kratkog daha, kupovine glasova i sl.

Koliko su aktivni mladež stranke i zajednica žena Katarina Kosača u ovo predizborno vrijeme?

Mladež HDZBiH i Zajednica žena HDZBIH Katarina Kosača su dva jaka oslonca u djelovanju stranke. Imaju punu potporu u svim aktivnostima koje tako često provode.

Hoćete li ocijeniti rad Gradskog vijeća u proteklom periodu i da li se taj rad može popraviti?

Uzevcši u obzir uvjete u kojima djeluju (posljedice Statuta), rad je na zadovoljavajućoj razini. Rad Gradskog vijeća svakako može i mora biti bolji, u čemu poseban doprinos daju vijećnici HDZBiH i gradonačelnik.

Što vi kao predsjednik najjače stranke u gradu možete učiniti po pitanju loše infrastrukture u gradu, to prije svega mislimo na loše ceste u prigradskim naseljima gdje su Hrvati velika većina?

Sukladno mogućnostima proračuna, naplaćenim rentama i drugo, poduzimamo aktivnosti kako bi se projekti realizirali u svim dijelovima Grada. Globalna kriza pogađa sve, posebice slabije, ali, s ponosom, moram istaći, da nema dijela Grada u kojem u posljednje godinu-dvije nismo realizirali ili smo pri kraju realizacije  bitnih projekata po svakodnevni život  građana.

Možete li  reći nešto o  imenima  na listi HDZ-a Mostara za izbore?

Sukladno izbornoj strategiji, cilj stranke je bio da se na listama nađe što veći broj novih, mladih i obrazovanih ljudi. Mislim da smo demokratskim putem došli do najboljih lista koje HDZBiH Mostara može ponuditi. Spoj mladosti na županijskoj razini i spoj iskustva i provjerenih kandidata na višim razinama su jamac uspjeha i dobrog izbornog rezultata.,

Kakav grad vidite u budućnosti, to jeste da li će uopće opstati ovakav ustroj države pa samim time i grada Mostara koji je često u medijima predstavljen kao grad slučaj?

Mostar će se vrlo skoro, a najdalje po okončanju Ustavnih promjena, vratiti u normalne okvire. Politika HDZBiH je više nego jasna i precizna. Prijedlog ustavnih promjena s kojim je izišla HDZBiH već odavno u javnost, i koji ni od koga nije dobio negativni prizvuk, daje nam za pravo očekivati da će Mostar postati središe kulturnog, javnog, sveučilišnogb i inog života BH Hrvata, u našoj hrvatskoj federalnoj jedinici.

Procjena koliko HDZ može osvojiti glasova u Mostaru i vaše mišljenje tko bi vam mogao biti partner u vlasti (ukoliko je osvojite) u gradu?

Sve neplaćene uskostranačke  i realne  ankete pokazuju da HDZBIH u mostaru dobija 2/3 biračkog tijela. S obzirom na bitnost vremena koji slijede, te realno očekivani bolji izlazak glasača na izbore, očekujemo potporu od 20000 birača. Vlasti u HNŽ-i sigurno neće biti bez HDZBiH, ali, isti tako, ne ćemo kao sadašnji predstavnici hrvata na županijskoj razini, ulaziti u koaliciju sa svakim kako bi zadovoljili bolesne ambicije pojedinaca.

Gdje vidite sebe nakon izbora ?Imate li ambicije raditi nešto u Županiji?

Kao nositelj županijske liste HDZBiH, i jednoglasne potpore Gradskog, Županijskohg odbora i Predsjedništva HDZBiH, osjećam veliku odgovornost i obvezu, zajedno sa svojim suradnicima, članstvom i građanima Županije, doprinijeti poboljšanju sadašnjeg lošeg položaja Hrvatskog naroda. Birajte između čovjeka koji je sve dao da Mostar dobije Hrvata-gradonačelnika, i koji nijedan interes svog naroda nije stavio na prodaju, koji svakodnevno živi i radi s građanima Mostara,  koji zajedno s njima uvijek želi iznaći rješenje za bilo kakve probleme, i onih koji mijenjaju stranke radi vlastitih interesa, ostatke bivšeg sustava  i  prosarajevski nastrojene izdajice hrvatskog naroda.

Neka poruka Vašim biračima?

Dragi građani HNŽ-e, budite dio pobjedničkog tima, te 3. Listopada dajte svoj glas SNAZI KOJOJ VJERUJETE !!!

hercegovina.info