Čović: U federalnoj jedinici sa sjedištem u Mostaru bit će i Žepče

Dragan Čović
...u ponedjeljak, 27. rujna boravilo je u Žepču gdje je održan predizborni skup HDZ-a BiH na poligonu Osnovne škole Žepče pred oko tisuću posjetitelja.

Sve nazočne na gradskom poligonu u Žepču pozdravio je na početku Mato Zovko, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije i načelnik Općine Žepče. ''Imam čast sadašnju Predsjednicu pola države Borjanu Krišto već proglasiti Predsjednicom cijele države BiH. Naša županija je spremna. Jedva čekamo izbore kada ćemo uzeti olovke u ruke i zaokružiti broj jedan na glasačkim listićima – HDZ BiH'', rekao je Zovko.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Županijsku skupštinu županije Zeničko-dobojske Ivo Tadić Iva istaknuo je kako je HDZ BiH punih deset godina uz hrvatski narod u ovoj Županiji. ''Vjerujem kako potpora stožernoj stranci i Borjani Krišto neće izostati i ovoga puta. Kroz prethodnih 20-ak dana posjetili smo sva mjesta u županiji i uvjerili se kako ljudi žive teško, ali imaju vjere i nade u HDZ BiH kojem će dati glas na predstojećim izborima, u opću korist svih Hrvata na području Zeničko-dobojske županije. Želimo imati svoje ljude koji će se boriti za prava svog naroda, a ne ministre poput Zdenke Merdžan koja se predstavlja kao Hrvatica, a kroz ove četiri godine nijednom nije došla u Žepče'', rekao je Tadić. Također je pozvao Hrvate Žepča i cijele županije, iako su najmalobrojniji, na jedinstvo 3. listopada.

Josip Martić Jože, nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, poručio je kako je Zastupnički dom mjesto na kojem se mogu provesti nove ideje i projekti preko općina, županija, pa sve do federalne razine.

''Novim pristupom i načinom rada za što se zalaže HDZ BiH snažnije ćemo povezati općine Županije s federalnom Vladom i Parlamentom kako bi se izborili za bolji život i gospodarski napredak na prostorima gdje žive Hrvati, što je ujedno i smisao mog političkog djelovanja. U Vladi ZDŽ sam već drugi mandat i jako dobro znam kako je teško kada nema dovoljno ruku koji će podržati naše projekte. Za to nam trebaju naši ljudi. Ja sam spreman za Zastupnički dom, a na vama je da donesete konačan izbor'', poručio je Martić okupljenom mnoštvu.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić isprva se zahvalio Žepčacima na dolasku u velikom broju na javni skup HDZ BiH čime su pokazali kako su uistinu prava snaga ovog dijela BiH. ''Vi ste snaga koja ne dopušta da se unose podjele među Hrvate okupljene oko stožerne stranke hrvatskog naroda, snaga koja ne dopušta da se vaši glasovi bacaju niz Bosnu kao ni da vas tjeraju iz Žepča'', poručio je Lozančić. ''Vrijeme je za promjene na svim razinama. Vrijeme je za opstanaka Žepčaka na svom rodnom tlu. Vrijeme je za Borjanu Krišto i europsku BiH, stoga svi 3. listopada na izbore'', zaključio je Lozančić.



Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH obratila se okupljenom mnoštvu kazavši kako kandidaturu za Predsjedništvo BiH doživljava kao veliku odgovornost u vremenu koje ima povijesni značaj, ali i kao veliku čast jer to radi iz ljubavi prema svom, hrvatskom narodu. „Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH želi raditi na gospodarskom rastu i razvoju, na rješavanju pitanja nezaposlenosti, potom želi ekonomski osnažiti Bosnu i Hercegovinu te i dalje raditi na socijalnom programu, ali to nije samo puka, predizborna priča. Poručujem vam da ću i dalje biti socijalno osjetljiva te da ću uvijek imati vremena za socijalno ugrožene i sve one koji trpe zbog ovakvog ustroja i uređenja nefunkcionalne i neodržive BiH“ istaknula je Krišto naglašavajući kako će svoj doprinos dati i izgradnji pravne države i vladavine zakona.

„Takva BiH neće postojati sve dok ne donesemo temelj na kome će se izgrađivati zemlja u kojoj će zakoni vrijediti isto za sve, za predsjednika, ministre i za običnog čovjeka, jer svaki pojedinac zaslužuje pravnu sigurnost“ kazala je Krišto. Vremena je ostalo malo, a prilika još manje, poručila je Borjana Krišto te pozvala sve stanovnike Žepča da izađu na izbore 3. listopada u što većem broju i izaberu HDZ BiH, stranku koja će biti isključivo u službi hrvatskoga naroda. Svoje obraćanje Krišto je iskoristila i kako bi svim članicama Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača čestitala dugu obljetnicu postojanja.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zahvalio se Mladeži HDZ-a BiH i Zajednici žena HDZ-a BiH koji su dali potporu u osnaženju HDZ-a BiH u Žepču, kao najorganiziranijoj, demokršćanskoj i pučkoj stranci hrvatskog naroda koja u proteklom razdoblju djeluje kao nacionalni pokret svih Hrvata na ovim područjima.

'U naredne dvije godine stvoriti ćemo BiH po mjeri svakog čovjeka s Hrvatima kao jednakoravnopravnim narodom. Jer ovako ustrojena država nema budućnosti i uvjeta za priključenju NATO-u i EU. To prije svega želimo isticati u mjestima gdje su Hrvati malobrojniji, u čemu je Žepče izuzetak, jer je ovo hrvatski grad. Ponosimo se da imamo svoje Žepče. I ja vam jamčim da će u svakoj reorganizaciji BiH Žepče biti gdje je i moj Mostar, gdje je Široki Brijeg, gdje je Brčko, čitava Posavina i središnja Bosna, u federalnoj jedinici sa sjedištem u Mostaru bit će i Žepče. Ja vas u to uvjeravam. Predali smo svoj projekt ustavnih promjena u kojem jasno stoji kako ćemo se zalagati za ekonomsko snaženje, gospodarski razvoj, socijalnoj osjetljivosti prema svakom potrebitom, za državu jednaku za sve njezine građane, pravnu, bez politički montiranih sudskih procesa'', rekao je prof. dr. sc. Čović pri čemu je naglasio kako je siguran da će HDZ BiH na predstojećim izborim osvojiti više od 130.000 glasova, a Borjana Krišto i više od toga.

''Svaki glas za Martina Raguža je glas za Željka Komšića. Ovoga puta Ragužu poručujem da će završiti kao i 90-te kada se kandidirao u ime Saveza socijalističke omladine. A Bošnjacima šaljem poziv da se odreknu prava biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Imate dovoljno svojih kandidata i birajte između njih. A Hrvatima dopustite da sami biraju svoga'', naglasio je Čović te je pozvao sve Žepčake da daju svoj glas HDZ-u BiH i osobi koja će uistinu znati voditi BiH, Borjani Krišto.

B. Vrbić/rpž