Čović: bez Hrvatskog naroda niko ne može odlučivati o budućnosti BIH

Dragan Čović
U sklopu obilježavanja 20. obljetnice OO HDZ-a BiH Odžak, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto otkrila je spomen-obilježje borbe i stradanja branitelja 102. brigade HVO-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je sretan da je delegacija HDZ-a BiH ponovno u posjeti bosanskoj Posavini, gdje je u prigodi prisjetiti se svih onih koji su dali svoje živote i koji su omogućili da mi danas budemo ovdje u bosanskoj Posavini. 

„Za ovih 20 godina smo jako puno uradili, malo je ljudi pripremano za posao vojnika i za posao političara. Znači, jako smo puno i griješili, no možemo biti ponosni na mnoge stvari koje smo radili. To je ta svijest i odgovornost HDZ-a BiH. Naša je poruka - istrajat ćemo na tome da BiH konačno dobije novi ustav BiH koji će garantirati apsolutnu ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. HDZBiH mora graditi status strateške pozicije, odnosno HDZBiH mora biti stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH" kazao je Čović.

Za predstojeće opće izbore u BiH je kazao da su kao i mnogi drugi do sada povijesni. "To je fraza, no ovaj put ovo su uistinu povijesni izbori za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je HDZBiH postavio vrlo jasne temelje - prag rezultata se mjeri u vrlo jasnom iznosu - više od 130.000 glasova za HDZ BiH. To bi značilo kako se vraćamo na rezultat prije 12 godina. On bi sam po sebi značio da HDZBiH bude vrlo jasno prepoznat i od domaće i od inozemne javnosti kao snaga bez koje se ne može razgovarati o uređenju države BiH, ustavnim promjenama, ali i svim ključnim obvezama i reformskim aktivnostima koje stoje ispred nas. Duboko vjerujem kako je došlo vrijeme, uz sve probleme koje smo imali u posljednjih 5 ili 6 godina, da sve zemlje iz okruženja kada budu analizirale probleme u BiH, HDZBiH gledaju kao jednog ravnopravnog partnera", rekao je između ostalog Čović. 

Zaključio je da bez HDZ-a BiH i hrvatskog naroda niko ne može odlučivati o budućnosti BiH. 

"BiH ima svoju prosperitetnu budućnost kroz euroatlantske integracije prije svega kao zemlja u kojoj će tri konstitutivna naroda biti apsolutno istinski ustavno jednakopravna. To je ključna vizija, ključna misija HDZ-a BiH“, istaknuo je u svojem obraćanju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, saopćeno je iz HDZ-a BiH. 

(Fena)