CENZURIRANO Komšić fizički napao Bakira, 60 minuta to nije prikazala

Bakir Hadžiomerović, Croatia Libertas, Zoran Milanović, 60 minuta, Željko Komšić, Bakir Hadžiomerović, HSP BIH, Bakir Hadžiomerović, Bakir Hadžiomerović, SDP BIH
Glavni akteri "spektakla" kojim su u ponedjeljak uvečer počašćeni gledatelji jednog od tri javna televizijska servisa, bili su kandidat SDP-a i aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kandidat Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te urednik i voditelj političkog magazina 60 minuta Bakir Hadžiomerović, koji je dirigirao ovim televizijskim cirkusom.

Što su gledatelji vidjeli?

Za one koji su propustili ovo zanimljivo predizborno sučeljavanje, podsjetimo kako je sve počelo: govoreći o slučaju Ilije Jurišića, Željko Komšić je ponovio svoj beskompromisni stav da on nema namjeru komunicirati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem sve dok Jurišić ne bude oslobođen, te poručio Bakiru Izetbegoviću da on može slobodno otići u Republiku Srpsku i ljubiti se s Tadićem ako mu je volja, "dva puta, ili tri puta, ili koliko god hoćete".

Osupnuti Izetbegović se na to uhvatio za grudi i izustio jedno "ned'o Bog", a onda je (potpuno opravdano) pitao Komšića: "Misliš li da takav tvoj 'tvrdi' stav pomaže Iliji Jurišiću?"

Rasprava između Izetbegovića i Komšića je zatim (ne)očekivano skrenula u pravcu poznatih stihova patriote Dine Merlina "gdje si bio ti kad je bilo najteže": Izetbegović junior se počeo hvaliti kako se on u ratu borio za Bosnu te kako je, zahvaljujući njegovoj tvrtki, "cijelo Sarajevo ustakljeno nakon rata". Komšić je na to potpuno izgubio kontrolu i povišenim tonom naredio Izetbegoviću da mu "on ne priča o ratu", te ustvrdio kako je Alijin sin "cijeli rat proveo krijući se u očevom kabinetu", dok je on, Komšić, "jeo blato".

Što nisu vidjeli gledatelji

To je, u kratkim crtama, ono što su vidjeli gledatelji. No, ono što nisu vidjeli, a što je urednik Hadžiomerović prethodno naredio da se izbaci u montaži (emisija nije išla uživo, nego je unaprijed snimljena, op. a.), još je zanimljivije: iznervirani Komšić je u jednom trenutku ustao sa stolice i gađao Bakira Izetbegovića papirima, usput ga "časteći" najvulgarnijim uvredama!

Kamermani i realizatori u studiju FTV-a koji su svjedočili Komšićevom primitivnom izljevu bijesa uz vokabular kakav, najblaže rečeno, nije primjeren ni nekakvom uličnom makrou, a kamoli članu Predsjedništva jedne države, ostali su šokirani onim što su vidjeli. No, umjesto da ovaj "incident" emitira od početka do kraja i tako omogući gledateljima da dobiju pravu sliku našeg državnog vrha, "nepotkupljivi" urednik Hadžiomerović smjesta je naredio da se spomenuta Komšićeva eskapada izbriše u montaži.

S obzirom na to da Uredništvo FTV-a "vrišti" o ugroženosti novinarskih prava i slobode svaki put kada netko od političara makar i smrknuto pogleda nekog od novinara ove TV kuće, pitanje je  bi li Hadžiomerović jednako reagirao u želji da "poštedi" gledatelje neukusnih prizora da je na mjestu Željka Komšića te večeri bio, recimo, Milorad Dodik?

U pokušaju da obrani svoj, već odavno ozbiljno urušeni, novinarski integritet, koji je pravi sunovrat doživio u aktualnim predizbornim debatama na FTV-u, Hadžiomerović se ovih dana obrušio na kolege iz Oslobođenja, kao i iz Dana i Slobodne Bosne, koje histerično optužuje da favoriziraju Harisa Silajdžića, te konstatira da njihov opstanak zavisi od "energetskog kapitala" Stranke za BiH?!

To što je nezavisni novinar Hadžiomerović odlučio "uredničkom intervencijom" poštedjeti svog političkog favorita Komšića još veće blamaže pred televizijskim auditorijem nije ništa iznenađujuće. Međutim, posljedica svega je da su zahvaljujući Komšićevom ponašanju, Martin Raguž, Jerko Ivanković-Lijanović, pa čak i Fahrudin Radončić, u očima birača preko noći postali "najprihvatljivija alternativa"?

On je takav po prirodi

Dnevnik.ba konsultirao je jednog prijeratnog Komšićevog prijatelja u želji da doznamo je li ovakvo Komšićevo ponašanje tek poza, sračunata da bi se ostvari neki politički rezultat ili ne. Odgovor koji smo dobili bio je iznenađujući:

- Ne, on je jednostavno takav. Ne zna se kontrolirati i takav je bio i kao mlađi. Ne vjerujem da je glumio u "60 minuta" - kazao nam je naš izvor.

(Slobodna Bosna/Dnevnik.ba)