Branitelji uz HDZ BiH i Borjanu Krišto

HDZ BiH, branitelji

Na tribini se nazočnima obratila kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

„Smatram kako je problematika braniteljske populacije itekako važna. Sa svim problemima s kojima se susreće braniteljska populacija sam itekako upoznata. Moram reći da ponekad osjećam kako su to problemi predsjednice F BiH i dužnosnika HDZ BiH, te vršitelja dužnosti, kako izvršne tako i zakonodavne vlasti. Ured predsjednice Federacije BiH i odjel koji je zadužen za pitanja branitelja je 24 sata na dispoziciji, kako u pogledu saslušanja problema, tako i u pogledu njihova rješavanja. Međutim, problemi braniteljske populacije nisu samo problemi jedne osobe, ili jedne stranke ili jedne politike. To su problemi hrvatskog naroda i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, koji obnašaju vlast na svim razinama“, naglasila je Krišto.

Također, Krišto je objasnila kako je za rješavanje problema braniteljske populacije nužno jedinstvo u punom kapacitetu. „Često mi se spočitava kako sam kao predsjednica odgovorna za probleme braniteljske populacije. Čvrsto sam uvjerena da se sa svojim znanjem, sposobnošću i odlučnošću borim protiv svake vrste nepravde, posebno one nepravde koja se tiče braniteljske populacije. Vjerujem kako ću u toj borbi ustrajati i u budućnosti. Također, želim naglasiti kako nam je za rješavanje tih problema potrebno jedinstvo u punom kapacitetu i da se svi izdignemo iznad kojekakvih nesporazuma i animoziteta, koje nažalost postoje i među ljudima i među braniteljskom populacijom, unutar institucija vlasti i unutar politike. Vjerujem kako će ovaj skup uistinu biti spona zaštite i vrijednosti, kako Domovinskog rata, tako i povijesnih činjenica jer su nas za to zadužili oni koji nisu ovdje s nama, koji su dali sve, a nisu ništa tražili“, istaknula je Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Velikom broju nazočnih obratili su se i brigadni general Mario Bradara, brigadir i predsjednik Udruge dragovoljaca HVO HB Josip Zvonimir Kukić, predsjednica Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja HVO Jasna Zlomislić, te Ivo Pranjić, predsjednik Glavnog Odbora HVIDRA-e HVO.

Generali i predsjednici udruga u svojim obraćanjima objasnili su kako je današnji položaj hrvatskih braniteljskih populacija veoma nepovoljan u odnosu na položaj braniteljskih populacija bošnjačkog naroda, te su upozorili kako se revizije braniteljskih populacija namjerno serviraju braniteljima koji su u ratnim godinama davali svoj nemjerljivi doprinos u obrani hrvatskog naroda i hrvatskih prostora, ali i napomenuli kako je HDZ BiH oduvijek bio uz hrvatske branitelje i braniteljsku populaciju, te je jedina stranka koja se zalagala i koja je uspjela izjednačiti odličja hrvatskih branitelja s odličjima bošnjačkih branitelja.

Na kraju tribine utvrđen je tekst izjave za javnost u kojem se nedvosmisleno daje potpora braniteljskim udrugama, te stožernoj stranci Hrvata u BiH HDZ BiH i kandidatkinji HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjani Krišto

IZJAVA:

Odbor za branitelje i udruge HVO proistekle iz Domovinskog rata:

Generali i časnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – ratni zapovjednici te predsjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata

.- Mi generali i časnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – ratni zapovjednici te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u ovom značajnom trenutku za hrvatski narod, pred Opće izbore 3. listopada 2010, kada biramo nova tijela vlasti od razina županija do pozicije hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatramo nužnim progovoriti jednim glasom.

- Kao časna braniteljska populacija, koju će povijest pamtiti po hrabrosti, odlučnosti i herojstvu hrvatskih sinova u borbi za slobodu hrvatskih ljudi i hrvatskog doma, ne želimo biti predmetom sitnih strančarenja i stranačkih podvala hrvatskom biračkom tijelu. Jer bolna su naša iskustva u poraću i teško moralno i materijalno stanje baš zbog maćehinskog odnosa upravo takvih koji i danas manipuliraju braniteljima, a svojim nečinjenjem su nas doveli u ponižavajući položaj u odnosu na braniteljsku populaciju druga dva naroda u državi. Ovom Izjavom poručujemo da kao istinski i osvjedočeni domoljubi nikada nećemo prihvatiti da u naše ime govore i našu potporu očekuju svi oni koji su bili daleko od nas,u teškom vremenu našega ustrojavanja, osposobljavanja i zajedničkog odupiranja agresoru u svetom Domovinskom ratu, oslobađajući kako Republiku Hrvatsku, tako i Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju.

- Naš glas na predstojećim izborima dat ćemo političkoj stranci koja nikada nije mijenjala svoj odnos prema Domovinskom ratu i njegovim sudionicima, koja je znala i zna cijeniti vrijednosti, čast i ugled svakog domoljuba i čiji je prioritet briga o svakom branitelju, napose stradalnicima Domovinskog rata. Svima je jasno da je takav odnos prema Domovinskom ratu i HVO kao svetinji imala samo Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, stožerna politička snaga hrvatskog naroda.

- Od nove strukture vlasti, nakon Općih izbora, s pravom očekujemo novi, bolji odnos kakav i zaslužujemo. Uvjereni smo da će se postojeće neodrživo stanje mijenjati, a prije svega zaustaviti kriminalizacija Domovinskog rata i sustavnije brinuti o jednakopravnom pristupu u rješavanju svih braniteljskih statusnih pitanja. Jedina svjetla točka je zaključeni međudržavni Sporazum Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za stradalnike Domovinskog rata, što može poslužiti dobrim primjerom za rješavanje svih drugih neriješenih pitanja i prevladavanje lošeg stanja u kojemu se nalazi ukupna hrvatska braniteljska populacija u BiH.

- Za nas koji potpisujemo ovu Izjavu i sve druge pripadnike hrvatske braniteljske populacije u Bosni i Hercegovini nije dvojbeno tko ima snagu, volju i odlučnost izboriti se za hrvatsku jednakopravnost i štititi naše dostojanstvo. Zato pozivamo cjelokupno hrvatsko biračko tijelo u BiH, a posebno sudionike Domovinskog rata i sve one koji se osjećaju dijelom tog dostojanstvenog i časnog vremena da iziđu na predstojeće Opće izbore i daju svoju potporu svim listama HDZ BiH i gospođi Borjani Krišto, kandidatkinji HDZ BiH, budućoj članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Mostar, 06. 09. 2010. godine

U ime i po ovlaštenju svih sudionika Tribine

Predsjednik Odbora general bojnik Ilija Nakić