Borjana Krišto razgovarala sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom

izbori 2010, HDZ BiH

Na poziv predsjednika Republike Slovenije Danila Türka predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto razgovarala je u utorak, 31. kolovoza 2010. godine, u Ljubljani sa slovenskim predsjednikom i razgovarala o aktualnom stanju u BiH, te prilikama i odnosima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj sastanak je nastavak započetih razgovora predsjednice Krišto i predsjednika Türka tijekom susreta u Ljubljani u lipnju ove godine i potvrda odličnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Slovenije, budući da je ovo njihov treći susret u posljednja tri mjeseca.

Predsjednica Krišto je ovom prigodom detaljno informirala slovenskog predsjednika o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u F BiH, te o problemima, odnosima i načinu donošenja odluka unutar nepravednog i neodrživog ustavno - pravnog okvira unutar BiH.

Govoreći o aktualnim prilikama u BiH i F BiH Predsjednica Krišto je istaknula kako se stanje mora žurno mijenjati i kako BiH rješenje za svoje probleme mora tražiti u novom Ustavu kojim će osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost za sva tri konstitutivna naroda kojim će stvoriti temelj izgradnje gospodarstva, institucija, znanosti kao i svih drugih oblika društvenog života.

Trenutačna politička situacija u zemlji je složena što proizlazi upravo iz sadašnjeg ustavnog uređenja. Novi Ustav BiH mora jamčiti ustavnu i svaku drugu jednakopravnost konstitutivnim narodima i građanima u BiH te stvoriti uvjete za pravednu, održivu i funkcionalnu BiH koja je važna za stabilnost cijele regije. Predsjednica je dodala kako vjeruje da će se nakon predstojećih Općih izbora 3. listopada, po uspostavi nove vlasti, pristupiti izradi Ustava BiH koji će počivati na usuglašenim načelima po kojima ni jedan od tri konstitutivna naroda neće biti privilegiran niti diskriminiran. Predsjednica Krišto je također dodala kako u zemlji postoji konsenzus i o nužnosti reforme lokalne samouprave, koja se mora provesti na razini cijele BiH.

Predsjednik Türk napomenuo je kako se složena situacija u Bosni i Hercegovini u ostalim zemljama ne percipira dovoljno jasno, zbog čega međunarodna zajednica ne zna kako reagirati.

Slovenski predsjednik se posebno zanimao za funkcioniranje i međusobne odnose jedinica lokalne samouprave u F BiH te se složio s predsjednicom Krišto kako je pitanje promjene Ustava u BiH visoko na listi prioriteta. Türk je izrazio nadu kako će te promjene donijeti pozitivne pomake u BiH te napomenuo kako ne treba očekivati da će one same transformirati BiH u uređenu europsku državu bez želje da se te promjene implementiraju.

Uz povoljnu ocjenu o uspješnosti dosadašnjih razgovora, Krišto i Türk izrazili su obostrano zadovoljstvo i želju za ponovnim susretom u sljedećih nekoliko mjeseci.