Apel HDZ BiH biračima Željka Komšića bošnjačke nacionalnosti

HDZ BiH, Dragan Čović, Jadranka Kosor, izbori 2010, Borjana Krišto, obljetnica, svačana, HDZ BiH, izbori 2010, Denis Lasić, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ BiH, HDZ BiH, izbori 2010, Dragan Čović, Borjana Krišto, Denis Lasić, izbori, HDZ BiH

Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine u okviru političkog realiteta, ozbiljno promišlja i traži modalitete uređenja Bosne i Hercegovine kakva bi odgovarala svim narodima i građanima koji u njoj žive. Mi smo svjesni da nas daytonski ustav ograničava u ostvarivanju pune jednakosti i ravnopravnosti naroda i građana, kao i bržeg gospodarskog rasta i priključivanja euroatlantskim integracijama. Upravo zbog tih, kao i brojnih drugih razloga, HDZ BIH je politički odlučan kako je potrebno mijenjati ustav. Novi ustav trebao bi biti pravičniji i omogućiti jačanje svih segmenata bh. društva. Novi ustav trebao bi vratiti i pomoći uspostavljanju novog povjerenja među političke aktere, kao i  narode i građane.

HDZ BIH  je uvjeren kako je omogućavanje Hrvatima u Federaciji BiH birati svog predstavnika u Predsjedništvo  BiH na izborima 3. listopada 2010. prvi korak, nužno potrebnog, povratka povjerenja između političkih stranaka, naroda i građana u BiH.

Izbornu praksu iz 2006. godine, a čiji je scenarij u režiji SDP-a je pripremljen i ove godine, koja omogućuje bošnjacima izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatramo štetnom za vraćanje i uspostavljanje povjerenja u BiH, kao i za razvitak bh. demokratskog društva uopće. Ovakva politička praksa, neuobičajena u demokratskim društvima, ostavlja svoje posljedice na svim razinama vlasti, ali i ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima.

Kako bi se otklonile dalekosežne posljedice takve političke prakse upućujemo ovaj apel biračima bošnjačke nacionalnosti  da omoguće Hrvatima u BiH pravo na biranje svog legitimnog predstavnika. Suzdržavanjem od glasovanja za SDP-ova kandidata Željka Komšića učinit ćete snažan politički iskorak za stabilniju i bolju Bosne i Hercegovine.