Hrvatskoj nitko nije pomogao kao Hrvati iz BiH

HVO postojavanje
Predsjednik Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž istaknuo je kako federalne vlasti pokušavaju manipulirati i krivotvoriti povijest o posljednjem ratu time što optužuju HVO za ratne zločine a revizijom branitelja koju provode federalne vlasti se nastoje kriminalizirati hrvatski branitelji.

"Doprinos HVO-a u obrani BiH je veći od onoga Armije BiH. Hrvati su kroz stradanja pokazali koliko vole ovu zemlju", rekao je Raguž na ceremoniji obilježavanja 22- godišnjice HVO-a.

Odbacio je mogućnost da će Hrvati pristati na krivotvorine i pritiske na prekrajanje istine o ulozi HVO-a radom kroz Dokumentacijski centar.

HVO je bila oružana vojna sila hrvatskoga naroda u BiH utemeljena radi obrane od srpskog agresora 1992. neposredno prije izbijanja oružanog sukoba u toj zemlji. Kasnijom reformom postala je sastavnica Oružanih snaga BiH.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskgo centra Domovinskog rata Hrvatske Ante Nazor rekao je na ceremoniji kako je bilo iznimno važna uloga HVO-a u obrani Hrvata u BiH i stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske.

"Hrvatskoj nitko nije pomogao kao Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Kroz HVO Hrvati su štitili svoj narod, Bosnu i Hercegovinu, te se na kraju obranili od otvorene agresije", rekao je Nazor.

Vlasti u Hrvatskoj ne smiju zaboraviti tu ulogu HVO-a, rekao je.

Nakon ceremonije obilježavanja 22. obljetnice utemeljenja HVO-a predstavnici hrvatskih vlasti i udruga Domovinskog rata položili su vijence ispred središnjeg spomen obilježja u središtu Mostara te je služena sveta misa za sve poginule i umrle branitelje u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve.

hrsvijet.net