Zvonko Bušić: Hrvatskoj je trenutno potrebna tiha revolucija

Došao sam do zaključka da samo stranka hrabre, ovdje prisutne Ruže Tomašić može stvoriti jaku snagu potrebnu da preraste u nacionalni pokret za povratak nade i oživljavanje duha hrvastkoga čovjeka te vraćanje dostojanstva hrvatskom radniku i branitelju", kazao je svojim iznimno zvonkim glasom Zvonko Bušić pred nekoliko stotina posjetitelja u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu na sinoćnjoj promociji knjige o svom 32 godine dugom tamnovanju.


Knjiga se zove „Zvonko Bušić", a autor je Tomislav Marijan Bilosnić.

„Često me pitaju bih li da se ponovno rodim, ponovno izabrao hrvatski narod, a ja uvijek odgovaram potvrdno. Putujući nakon oslobođenja prema Zadru usrećivali su me hrvatski barjaci zbog kojih se nekad išlo u zatvor. Zato mislim da se hrvatske vlade može kritizirati, ali ne i domovinu. Za nju su se ujedinili sinovi ustaša i partizana kao i nacionalne manjine i položili ispit povijesti", kazao je Bušić kritiziravši globalizaciju i financijsko porobljivanje, ali i matrerijalnu prožetost čitave kršćanske civilizacije.

On je naveo da se po povratku iz zatvora očekivao da će imati s kim podijeliti svoje misli i probleme, ali pojavio se problem koji nitko ne može zamisliti.

„Svijet, ljudi, moral i običaji su se u protekle 32 godine promijenili, osjećao sam se izgubljeno, ne imavši s kim podijeliti zajedničke uspomene. Moj život ostao je u zatvoru. Jedna od stvari koja me usrećivala je naša slobodna Hrvatska", kazao je ne spomenuvši izravno suprugu u publici, osim pod egidom obitelji, ali čitateljima njenih knjiga jasna je njihova čvrsta veza.


„Jedna od najtragičnijih ljubavi je ljubav prema domovini, ali ona je jedna od najdubljih. Smisao moga života bio je zaista bolja budućnost i sloboda hrvatskoga naroda.", zaključio je Bušić apeliravši na umrežavanje i organizaciju jer su sudbonosna vremena.

Autor Bilosnić pročitao ej uvodnu poemu „Uskršnja molitva za Zvonka, zahvalio supruzi Julienne Eden Bušić na dokumentima i iznio niz „kontroverzi oko slučaja koje se pokazuju i u činjenici da je supruga poginulog policajca tužila policiju", zaključio je Bilosnić dodavši da dokument u završnom poglavlju upućuje i na teoriju urote.

Promotor dr. Ivan Bošković govorio je o ovoj faktografskoj knjizi te je povezao s knjigama Zvonkove supruge i knjigama Borisa Marune. On je govorio o kajanju, čovjekoljublju i domoljublju Zvonka Bušića te zaključio citatom „hoće li sloboda pjevati onim istim glasom kao što je Zvonko pjevao o njoj"

izvor: slobodna dalmacija