Županja ne pamti najezdu komaraca u travnju

Tigrasti komarac
Prognoze o tome da će blaga i vlažna zima donijeti nezapamćenu najezdu ne samo komaraca nego i drugih kukaca i krpelja, očito se počinju ostvarivati.

- Pojavu komaraca u ovolikom broju već početkom travnja ne pamtimo. Bojimo se da je to samo uvod u pravu kalvariju koja nas očekuje. Sinoć je bilo nemoguće sjediti u dvorištu. Čitavi rojevi letjeli su u oči, nos, usta... Prozori su bili otvoreni, a kada sam ušla u kuću, imala sam što vidjeti. Bila ih je puna soba - požalila nam se jučer gospođa Kata, koja živi u blizini savske šetnice.

I ove godine komarcima iznimno pogoduju vremenske prilike. Vodostaj Save bio je vrlo visok, kanali i bare puni su vode, a temperature iznad 20 stupnjeva uz puno vlage, idealna su kombinacija za masovno razmnožavanje. Dolaze i iz Bosne, jer se s druge strane savske obale nedaleko od nasipa nalazi velika bara. Na krilate napasnike požalili su nam se i stanovnici Novog naselja.

- Samo su nam komarci još trebali na svu ovu muku. A ovi su neki posebno agresivni... Ako Grad odmah ne reagira i nešto ne poduzme na suzbijanju i ne riješi nas ove pošasti, od tih se napasnika više neće moći normalno živjeti, zatvarat ćemo se u kuće i van ćemo izlaziti samo u punoj 'ratnoj' spremi, tretirani Autanom i ostalim preparatima - zabrinuti su naši sugovornici.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Damir Parmać ističe kako su se komarci preksinoć u velikom broju pojavili na potezu od muzeja nizvodno prema Polojima, u što se i osobno uvjerio na savskoj šetnici. U gradu će se, kaže, pomno pratiti situacija i reagirati ovisno o razvoju događaja.

- Tijekom travnja i svibnja obavljat će se monitoring na području grada svaka dva tjedna. Pratit će se stanje komaraca i svi pokazatelji i u tom je razdoblju predviđen jedan larvicidni tretman. Riječ je o apliciranju tekućeg larvicida prskanjem i bacanjem njime natopljenih kompresa u nedostupne stajaće vode, odnosno bare u rubnim dijelovima grada. Monitoringom će se utvrditi postoji li potreba za provođenjem šire akcije tretiranja u cijelome gradu i po tome će se postupiti - pojašnjava Parmać.

Prvi monitoring obavljen je proteklog vikenda. Kako doznajemo od Branke Boronjek-Begić, voditeljice DDD službe pri Veterinarskoj stanici Županja, obiđeno je dvadesetak lokacija u rubnim dijelovima grada i ondje ovaj put nisu pronađene larve komaraca. Pronađeni su samo odrasli oblici u blizini Save u manjem broju i za sada nema potrebe za tretiranjem. Dodaje da je moguće da komarci prezime i u odraslom obliku, ali i da su doletjeli i iz susjedne bosanske Posavine, iz obližnje šume, jer mogu preletjeti dva do tri kilometra.

ČEKA SE 25 UBODA U 15 MINUTA

Tretiranje se, napominje Boronjek-Begić, provodi tek onda kada se na podlaktici utvrdi više od 25 uboda komarca u 15 minuta. Parmać poručuje da će se promatranje obaviti i u Novom naselju i ako se utvrdi tolika brojnost, u tom će se dijelu grada provesti tretiranje, a prema potrebi i u ostalim.

glas-slavonije.hr