Zijah A. Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj

Zijah A.Sokolović

... (prvi sustavni projekt edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj) za projekat 2016. u organizaciji PMI, udruge za upravljanje projektima Hrvatske.

Zijah A.Sokolović je Veleposlanik dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje (UNDP Goodwill Ambasador for Tolerance and Non-Violence). Njegov Thearto projekat "Nasilje - za nasilje nema opravdanja", koji je realizovan u suradnji sa MUP-om Hrvatske, dobio je Zlatni vijenac kao najbolji projekat u okviru zemalja EU-a, o informisanju i edukaciji djece o oblicima nasilja u obitelji. /European CRIME Prevention Network - EUCPN /

Njegov projekat "OVO SAM JA" i "OVO SMO MI" u okviru Thearta, Zagreb, za koji je predložen za prestižne nagrade, sastoji se od tri dijela i rađen je osam godina: prvi dio projekta je da se sa dva glumca odigra 100 predstava "Telefon" za djecu sa posebnim potrebama, ali JEDNA predstava za JEDNO dijete u njegovoj sobi pored njegovog kreveta. Odigrano je 63 predstave. Cilj je bio da se pokaže kako i kazalište može biti jedan oblik terapije, za djecu sa posebnim potrebama, i apel da im omogući i organizira redovno posjećivanje kazališnih predstava.

Drugi dio projekta je bio da se napravi knjiga poezije malog pjesnika Marina Kosa, sa naslovom "OVO SAM JA", i u okviru knjige DVD sa 24 kratka filma, gdje zagrebački glumci svih generacija igraju različite situacije u kojima govore njegovu poeziju.

Knjiga i autor je predstavljen na četiri internacionalna pozorišna festivala. Danas je Marin student Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Cilj projekta je da se pokaže da su i oni mogući umjetnici potrebni okolini u kojoj žive.

"Treći dio, da crteži djece sa posebnim potrebama koje smo dobili na poklone poslije predstava, mogu biti inspiracija drugim umjetnicima širom svijeta za rad, stvaranje i umjetnost. Njihovih deset CRTEŽA, smo dali desetorici glazbenika, da na temu CRTEŽA, kao inspiraciju, komponira glazbu. Tamara Obrovac, Irena Popović, Matija Dedić, Jazz trio Lolita, Nebojša Nebe Ignjatović, Godalika & Personal, Walter Michelin, Narcis Vučina, Kronauer Candotti Mario, Manuel de Roo, glazbenici umjetnici iz Nizozemske, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Onda smo pronašli, u svijetu u kojem živimo, deset ljudi koji se bave filmom, da na temu CRTEŽA i u trajanju GLAZBE, snime autorski film. Dobili smo DVD, kao neobično zanimljivo i dirljivo umjetničko djelo koje traje 40 minuta i koje je stvaralo 160 umjetnika na temu ideju djece sa posebnim potrebama. CRTEŽ GLAZBA FILM sve u jedno. Cilj projekta da različiti umjetnici svojim umjetničkim djelima ukažu na položaj djece sa posebnim potrebama u društvu u kojem žive", izjavio je Sokolović.