FOTO   Zelovo podno Svilaje i proslava zaštitnika mjesta sv.Vida

sveti Vid, Zelovo, Sinj
Jučer je u Sinjskome zaleđu u malom selu Zelovu proslavjen blagdan i zaštitnik mjesta sveti Vid.Tom prilikom otkrivena je i spomen ploča sa imenima 69. ubijenih mještana koji su stradali do 1945 a a 2 mještana je poginulo u Domovinskom ratu. Svečanu ploču su otkrili saborski zastupnik Petar Škorić i predstavnici maloljetnih branitelja obranbenog domovinskog rata Mario Vujević i Stipe Jukić.Nakon otkrivanja spomen ploče usljedilo je polaganje cvjeća i paljenje svjeća i svečana sveta misa koju je predvodio don fra Miro Modrić .
Nakon svečane svete mise pro. dr. Josip Dukić je govorio o povjesti Zelova i teškome životu na kršu i stradanju Zelovjana tijekom 2 svjetskog rata te i u poraću.
Kako je istaknuo Ivan Delaš poznatiji kao baba Manda i izrađivač lula i kamiša ljepo je vidjeti da selo nije zamrlo i da se drži do običaja i da se još uvijek obrađuje škrta zemlja ispod planine Svilaje.
Predsjednik mjesnog odbora Frane Jukić je obećao da nastavjaju sa daljnim radom za dobrobit sela, prvo će urediti mjesnu školu koju treba renovirati i osposobiti za mjesni ured i okupjanja kulturnih udruga.nakon toga sve okupljene je zabavjala klapa Kontra bilo je tu i gusala,rere gange i ojkalice slavje je potrajalo do dugo u noć .Nazočni su se rastali pod geslom: Vidimo se i sljedeće godine.

Tekst i foto by:Ivica Lozina