Željko Kerum: 'Splićani su mi rekli da sam glavni i sad mogu što god želim!

Željko Kerum

... ostavio ženu i djecu radi mlađe ljubavnice s kojom je očekivao dijete. Zagovarao je javni interes ispred ičega, pa sagradio Zapadnu obalu samo kao ukras svog hotela Marjan.

Željku Kerumu Split bi sve to oprostio. No, Kerume, Isusa ti marjanskog neizgrađenog, ne diraj Hajduk. Ako je išta u ovom gradu sveto, onda su to upravo Hajduk i Torcida.

Kaubojština gradonačelnika Keruma, koji je u srijedu doslovce upao na poljudski stadion i napao još neizabranog klupskog predsjednika Marina Brbića, kojega ne podržava gotovo isključivo jer je čovjek Jake Andabaka, jednog od dioničara Hajduka.

Najluđi grad na svijetu

Nakon svoje tirade Kerum nije zaboravio svratiti u klupsku referadu i tamo izdati zapovijed.

- Daj mi po 25 karata za ložu A i B. Ajmo, odmah! - rekao je preplašenoj djelatnici i spustio se u jedan od kafića ispod stadiona. Sljedeći dan pojavio se na utakmici protiv Skonta. Došao je s dvadesetak minuta kašnjenja, pruživši ruku svima u svečanoj loži.

Znao je da je Nadzorni odbor tog dana protiv njegove volje izabrao Brbića za predsjednika. Pojavio se, prema nekima, pripit. Otišao je nakon samo dvadeset minuta. Bio je to performans. Kerum je došao izraziti dobrodošlicu "gostima" iz Nadzornog odbora na svom terenu. Čisti mačizam.

Onima koji ga dobro poznaju, nije čudno zašto je Kerum uzeo 50 karata za svečanu ložu. - Nije se htio pojaviti u loži, a da mu netko iz nje zviždi - objašnjava naš sugovornik.

Split je specifičan, kažu, najluđi grad na svitu. U Splitu nije rijetkost uoči velikog derbija vidjeti mališane s Torcidinim zastavama koje su veće od njih samih. U Splitu je Hajduk već stotinu godina način života i razlog ponosa.

Keruma sam preko telefona pitao što kaže na insinuacije da želi postati glavni u Hajduku. Odgovorio je u svome stilu:

- Kerum ne da hoće bit glavni, Kerum je glavni! Kerumu su Splićani rekli da je glavni! Ja i mojih pet prijatelja imamo mnogo dionica Hajduka, pa ne postavljamo svoje ljude na čelo kluba. Takve metode nisu poštene, a Andabak je naivan ako je manipulacijama tog tipa htio preuzeti klub - rekao je "pravi gazda Hajduka" Željko Kerum.

Takav bi se stav splitskom gradonačelniku mogao obiti o glavu. Splićani, iako navikli na svakojake ispade svog poteštata, primjećuju kako Kerum iz dana u dan gubi živce.

- Svakakav je i inače, ali posljednjih mjeseci... to je kaos - govore nam u Splitu.

Dok pokušavamo naći objašnjenje gradonačelnikova ponašanja, čini se kako svatko u Splitu ima svoju teoriju. Jedni kažu da posljednjih dana isuviše pije, pa je nervozan. Drugi tvrde da mu je muka od predstojećih lokalnih izbora. Treći, najuvjerljiviji, kažu da je Kerum u mentalnom stanju ranjene životinje. Poslovi mu se urušavaju, carstvo koje je godinama gradio rasprodaje, sve je manje onih spremnih stati iza njega.

Kerumov odlazak

Ako Kerum ide dolje, on sa sobom vodi mnoge - uvjeravaju nas.

A čini se da Kerumu svi planovi padaju u vodu. Neslužbena je informacija da je upravo Kerum razlog što Nadzorni odbor Hajduka nije mogao dobiti kredit. Kerum je, naime, rekao jednoj banci, od koje je Odbor tražio kredit, da ako će dati kredit Hajduku, moraju i njemu. Kerumov je kreditni rejting trenutno katastrofalan, navodno oko 1,5, što znači da je podigao kredita 1,5 puta više nego što mu vrijedi cjelokupna imovina.

Banke su u takvim situacijama veoma oprezne pa čim rejting prijeđe 1, nevoljko se odlučuju za davanje kredita. A ona je iz dana u dan sve manja. Uređenjem Zapadne obale uspio je malo podići vrijednost hotela Marjan, no to mu malo znači jer stručnjaci tvrde da hotel na tom mjestu, s toliko soba i s tim načinom gradnje nikako ne može biti profitabilan.

Kerumu je Marjan glavni kamen oko vrata, no ništa bolje ne ide mu ni s drugim poslovima. Kerumovo 30 godina građeno poslovno carstvo nema gdje, osim propasti. Prodao je jahtu. Hotel Marjan, dakle, zaboravljen je projekt. Dio manjih trgovina iz lanca Kerum postale su de facto vlasništvo lanca Tommy, a ni u kasinu mu, čujemo, zadnjih mjeseci ne ide najbolje.

Neslužbeno se čuje da je za Keruma sve zainteresiranije i Državno odvjetništvo. Naročito ih zanima interes u uređenju Zapadne obale, ali i odakle mladom Igoru Sapunaru, 23-godišnjem studentu i sasvim slučajno Kerumovu nećaku, sredstva za gradnju stotina stanova u splitskom naselju Kila, koji su prikazani kao Kerumovo, pardon, gradsko rješenje za pitanje podstanara.

Kada se svemu tome doda činjenica da se počeo miješati u najveću od dalmatinskih svetinja, a da su mu šanse za novi gradonačelnički mandat smiješno male, Kerumu naočigled nema spasa.

Kerum ima samo jedan tajni plan kojim namjerava ušićariti nešto. To je propast Hajduka. Naime, ode li Hajduk u stečaj ili bude prodan nekom bogatom vlasniku, Gradu ostaje poljudski stadion.

- Kerum računa da će netko dati nekoliko milijuna službeno, a još nekoliko njemu ispod stola. To mu je zadnja slamka za koju se hvata i zato želi dovesti Hajduk u blokadu - priča nam izvor iz Kerumova okruženja.

Izvor: jutarnji.hr