Željko Dilber u ekskluzivnom intervjuu progovorio

Ante Gotovina
Kum i prijatelj generala Ante Gotovine Željko Dilber u ekskluzivnom intervjuu za Zadarski list progovorio je o detaljima generalova bijega, koje je u nedavnom intervjuu za Jutarnji list spominjao i redatelj Antun Vrdoljak, koji o Gotovini snima film.

Dilber je četiri godine bio jedina osoba koja je znala gdje se Gotovina skriva, detalje nije znala ni njegova supruga Dunja kojoj je general uoči bijega u srpnju 2001. godine telefonom samo kratko kazao: 'Dunja, uzmi dijete i kreni za Pakoštane odmah.'

Je li istina da je jedini znao gdje je Gotovina te kako ga je uspijevao toliko vremena skrivati po zadarskim otocima, policiji pred nosom, pitali su Dilbera novinari Zadarskog lista.

- Istina je da sam jedini znao gdje je Ante i da radi njegove sigurnosti to nije znala ni njegova supruga. Kako je Dunja svo to vrijeme bila pod nadzorom, morali smo paziti da sastanak s obitelji ne bi otkrio Antin položaj, te sam ja jedini kontaktirao s njim. Što se tiče mjesta njegova skrivanja, evo prvi puta ću reći gdje se nalazio i kako sam odlazio tamo. Skrivao se u ribarskim kućicama i na brodovima po Kornatima, na Dugom otoku i Ugljanu. Nikad tamo nisam odlazio svojim brodom jer sam znao da me prate. Svaki put bih unajmio drugi brod i otišao do otoka na kojemu se Ante trenutno nalazio, odnoseći mu hranu i čistu odjeću. Skrivanje po ovim otocima trajalo je dva mjeseca, a onda je prešao granicu i sklonio se u inozemstvu - otkriva Dilber.

Dilber se pune četiri godine uspijevao sastajati s Gotovinom u brojnim zemljama, osobito dok se Gotovina skrivao na našim otocima, a na pitanje kako to da ga nikad nisu otkrili kaže:

- Vjerujte mi, kada danas razmišljam o tome, ni sam ne znam. Morao sam paziti na tisuću stvari, prije svega na to da do ovih otoka često mijenjam rute i brodove kojima sam dolazio. Nije smjelo biti uobičajene sheme po kojoj bi me otkrili jer sam znao da sam sve vrijeme pod nadzorom - pojašnjava Dilber.

Još 2012. godine Željko Dilber je najavio kako će iznijeti istinu o tome tko je locirao i uhitio generala Gotovinu. 'Znam tko je dao uhititi Gotovinu, ali ne smijem reći', govorio je Dilber tada, a četiri godine poslije na pitanje Zadarskog lista je li spreman iznijeti tu istinu, odgovara:

- Jesam, vrlo brzo ću sve obznaniti, čekamo još samo dokumentaciju iz Haaga. Tada više neće biti prepreke objaviti sve podatke, ali želim biti miran da kada ih iznosim imam sve to dokumentirano.

Iznijet ćete i imena?

- Sva.