Zeleno svjetlo za Schengen Hrvatska će dobiti 16. listopada

schengen

Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja Junckerova mandata Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu.

Hrvatska će 16. listopada dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu, doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Prema upućenim izvorima, ta je odluka predviđena za usvajanje na kolegiju europskih povjerenika upravo tog datuma, jednoj od posljednjih sjednica na kojoj se donose odluke prije smjene na čelu Komisije.

Izvjestitelj bi trebao biti Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Junckerove Komisije i budući izvršni potpredsjednik u timu Ursule von der Leyen, koja preuzima dužnost 1. studenog.

Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja Junckerova mandata Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu, nakon čega sama odluka o ulasku ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica.