Zbog novonastale situacije Hrvatska će tražiti zaštitu Hrvata u BiH

Hrvatska, izbori, posavski obzor, Hrvatska, Europska unija, Hrvat, Hrvatska, prebivalište, Zoran Milanović, Hrvatski premijer, EU i Ukrajina, Rusija, BREXIT, euro, Hrvatska zemlja, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvatska zemlja, BIH, pravila EU-a, Hrvatska zemlja, eu
... i odigrat će čvrstu i aktivnu ulogu", rečeno je Jutarnjem listu iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.

Sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u New Yorku na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozorno prati sve što se događa u susjednoj zemlji, a hrvatski je prioritet, među ostalim, ukazati međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata. "Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH", rekao je listu dr. Mate Granić, savjetnik hrvatske predsjednice.

Prema pisanju Jutarnjeg, u New Yorku će se susresti i hrvatski i BiH šefovi diplomacija Miro Kovač i Igor Crnadak i razgovarati o stanju u toj državi.

"U ovom se trenutku u BiH događa više značajnih procesa. S jedne strane je najava referenduma u RS koji je međunarodna zajednica osudila. Osuda je stigla i od Vijeća za implementaciju mira, osim od Rusije. I naša je predsjednica zauzela vrlo jasan stav oko referenduma", kaže Granić.

Savjetnik hrvatske predsjednice tvrdi kako se usporedo odvijaju i drugi proces, prije svega nastojanje Bruxellesa da BiH započne pregovore o ulasku u EU.

"To je izuzetno ohrabrujući potez koji Hrvatska podržava", naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH koji će značajno odrediti budućnost cijele države, a kada je riječ o hrvatskom korpusu, postoji i četvrti važan proces koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što prije doći na dnevni red.

"Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, prije svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH. Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsjednice, ali čvrsto vjerujemo i nove hrvatske Vlade", tvrdi dr. Granić.

Nakon što je izgledno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procjena da će biti i znatno bolja suradnja u državnom vrhu i jasan stav prema BiH, smatra Granić.

„Sada postoje uvjeti da Hrvatska ima jednu i jedinu državnu politiku prema BiH i to je potpuno nova kvaliteta. Toga do sada nije bilo i zato je važna buduća sinergija predsjednice i premijera", podsjetio je.

Nadodao je kako Andrej Plenković jako dobro poznaje stanje u BiH, a kao europarlamentarac u prosincu prošle godine bio je jedan od glavnih organizatora vrlo zapaženog skupa o BiH u Bruxellesu na kojem je uz vrlo ugledne sudionike govorila i visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federica Mogherini.

FENA