Zbog čega su uhićeni Bandić i suradnici?

Milan Bandić
Ravnateljstvo policije i PNUSKOK pod koordinacijom tužiteljstva i USKOK-a više su mjeseci provodili istragu koja je danas okončana. Istražitelji su pročešljali papirologijuGrada Zagreba i Zagrebačkog holdinga kojem je Ljubičić na čelu.

Odigrao za Pripuza

Prema neslužbenim izvorima u akciji u kojoj je "pao" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićeno je petnaestak osoba. Posrijedi je, kažu naši izvori upućeni u istragu, čitav niz kaznenih djela. Radi se o muljažama oko zapošljavanja, oko zbrinjavanja smeća, malverzacija sa zemljištem i čitav niz zlouporaba položaja i ovlasti. Sva djela su vezana uz Zagrebački holding i ne odnose se na financiranje prošle predsjedničke kampanje kada je Bandić u drugome krugu bio protukandidat aktualnom predsjednikuIvi Josipoviću.

Po nekim informacijama policija je morala u nedjelju požuriti sa uhićenjima jer su sumnjivci navodno načuli da su pod istragom, pa su se neki spremali na bijeg.

Jedna od afera u kojoj se spominju sva tri glavna aktera, Bandić, Ljubičić i Pripuz, takozvana je zamjena zemljišta. Grad Zagreb tada je zamijenio zemljište u Resniku. Plan je bio izgraditi nove ceste kako bi skočila vrijednost zemlje. Vlasnik nekretnine do tada je bila tvrtka Varius nekretnine koja je bila u sustavu Cios grupe Petra Pripuza. Parcela je imala 80.000 metara četvornih. Osim toga kada se Pripuz selio iz Podsuseda osigurano mu je zemljište na Jankomiru gdje Cios i danas djeluje. Iako je Cios svoje pogone izgradio bez dozvola u bivšoj tvornici cementa, plaćeno mu je 55,5 milijuna kuna za zemljište, izgradnju nove transformatorske stanice, trošak preseljenja i zastoj u radu zbog preseljenja.

Zemlja za 1300 stanova

Na Müllerovu bregu uprava Milana Bandića prenamijenila je zemljište od 280.000četvornih metara iz zelene i rekreacijske namjene u stambenu i poslovnu, što je omogućilo da planiraju izgradnju 1300stanova. Iako su u Nadzornom odboru tvrtke Miller centar, koja ima pola zemljišta, bila čak tri direktora povezana s Pripuzovim tvrtkama, on je oduvijek tvrdio da nije investitor. Kako zasad stvari stoje, Bandić je uhićen i zbog afere zbrinjavanja smeća.

Prva informacija o praćenju Milana Bandića pojavila se u srpnju, kada je smijenjeni ministar financija Slavko Linić tvrdio da ga policija i službe prate po nalogu premijera Zorana Milanovića. Istraga, koju je temeljem Linićeve predstavke vodio saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pokazala je da bivši ministar financija nije bio u pravu, ali se tada otvorila nova priča.

U izdvojenom mišljenju SDP-ov Igor Rađenović je upozorio da su "u sklopu nadzora OTC-a, osim provjere telefonskog broja Slavka Linića, pojedini članovi Odbora zatražili provjeru za još nekoliko telefonskih brojeva, o čemu je sastavljena službena bilješka". Ispostavilo se da su u OTC-u predsjednik Odbora Miroslav Tuđman, te potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, tražili provjeru jesu li njihovi osobni telefoni pod mjerama, ali i brojevi kojima se služe glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VL