Zbog Brexita Hrvatska pred hitnim uvođenjem eura?

Hrvatska, izbori, posavski obzor, Hrvatska, Europska unija, Hrvat, Hrvatska, prebivalište, Zoran Milanović, Hrvatski premijer, EU i Ukrajina, Rusija, BREXIT, euro, Hrvatska zemlja, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvatska zemlja, BIH, pravila EU-a, Hrvatska zemlja, eu
Britanski mediji, kao i dio njemačkih, pišu da bi zbog Brexita osam zemalja Europske unije, među kojima i Hrvatska, morale po hitnoj proceduri uvesti euro kao zajedničku europsku valutu. Osam država članica Europske unije - Danska, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunjska - moglo bi se suočiti s ultimatumom za hitno uvođenje eura kao zajedničke valute, piše britanski Daily Express, navodeći kako predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon Brexita želi ujediniti Europsku uniju pod zajedničkom valutom.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije, dosadašnji europski povjerenik za financije, Britanac Hill podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Latvijac Valdis Dombrovskis, koji je već prije iskazivao svoj čvrst stav o uvođenju eura u sve zemlje članice.

- Mogući odgovor Europske unije na Brexit mogla bi biti duga i čvršća integracija, pa i monetarna integracija. U tom kontekstu bilo bi logično za očekivati da se više utječe na ideju uvođenja eura kako bi se produbila monetarna integracija - rekao je za Dnevnik.hr ekonomski analitičar prof. Luka Brkić.

Kada se u ulozi hrvatskog premijera Tihomir Orešković susreo s Angelom Merkel i usred Berlina prvi put, kao hrvatski državnik, najavio da Hrvatska želi što prije ispuniti kriterije iz Maastrichta, svima se činilo kako premijer ima pomalo preambiciozne planove. Čini se kako bi oni mogli biti realizirani mnogo prije od prognoza.

Ekonomski analitičar Brkić naglašava kako je jačanje monetarne unije pokušaj da se Europa politički unificira. Naglašava kako su i dalje na snazi maastriški kriteriji, uvjeti koje je potrebno ispuniti, kao i problemi u zemljama koje su izvan eurozone, a koji se ne mogu riješiti preko noći. Ugovor iz Maastrichta ima cijeli niz kriterija koji se moraju ispuniti za uvođenje eura, a uvođenje eura za svaku zemlju članicu nije samo valutno pitanje, nego je to prije svega i političko i strateško pitanje.

- U konačnici tu su i propisane najmanje dvije godine, koje svaka zemlja članica koja planira uvesti euro ima za usklađivanje mehanizama deviznog tečaja prije ulaska u eurozonu kako bi se trajno fiksirali tečajevi i izbjegle spekulacije oko valuta - napominje Brkić.

Pet kriterija za eurozonu

Za ulazak u Europsku monetarnu uniju, odnosno eurozonu, članica Europske unije mora zadovoljiti pet kriterija: inflacija ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom; proračunski deficit treba biti ispod tri posto BDP-a; javni dug ispod 60 posto BDP-a; dugoročne kamate ne smiju biti više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, a zemlja mora zadovoljiti i kriterij stabilnosti tečaja, koji podrazumijeva sudjelovanje u europskom tečajnom mahanizmu.

Slobodna dalmacija