FOTO  Završena Šesta sjednica MMO-a o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj

Srbija, Hrvatska zemlja
...pod supredsjedanjem Darie Krstičević, predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Zorana Mašića, državnog tajnika u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvitka, završio je dvodnevnu sjednicu.

Drugi dan Šeste sjednice MMO-a održan je u Vrhovinama.

Članovi MMO-a analizirali su provedbu preporuka s prethodnih zasjedanja, aktualizirali su neka pitanja od vitalnog nacionalnog interesa za obje manjine te donijeli i neke nove preporuke.

Izaslanstva obiju država izrazila su zadovoljstvo postignutim te su kao glavno obilježje Šeste sjednice istaknuli konstruktivno i pozitivno ozračje u kojem se odvijala. Naglašeno je da s obje strane postoji dobra volja i odlučnost da se otvorena pitanja rješavaju.

Zaključeno je da je iznimno važno osnivanje katedri na hrvatskom i srpskom jeziku na kojima će se školovati budući nastavnici koji će nastavu izvoditi na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji i srpskom jeziku u Republici Hrvatskoj.

Temeljna je poruka pripadnika hrvatske i srpske manjine da je ova dvodnevna sjednica protekla u konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi. S obje strane postoji dobra volja i namjera da se otvorena pitanja rješavaju. Stoga je vrlo važno da se sjednica održala nakon tri godine zastoja u radu.

„Uistinu nam je drago da su pripadnici naših manjina prepoznali napredak, pozitivno ozračje i želju da se sva otvorena pitanja riješe. U tom smislu ova sjednica je za sve nas ohrabrujuća te potiče na daljnje korake.„ - naglasila je Daria Krstičević, supredsjedateljica hrvatske strane MMO-a.

Zoran Mašić, supredsjedatelj srpske strane MMO-a pozdravio je održavanje ove sjednice nakon tri godine zastoja u radu „Veseli me da je sjednica održana u konstruktivnoj atmosferi, uz postizanje apsolutnog konsenzusa o potrebi ali i spremnosti na rješavanje svih otvorenih pitanja. Utvrdili smo okvire za realizaciju većine preporuka što je dobar temelj za nastavak unapređenja zaštite prava manjina u obje zemlje."

Prije početka sjednice članove MMO-a pozdravili su Milorad Delić, načelnik općine Vrhovine i Nikola Lalić, zamjenik župana Ličko-senjske županije.

Načelnik Delić izrazio je zahvalnost što je upravo općina Vrhovine izabrana za drugi dio zasjedanja MMO-a. Govoreći o općini, načelnik Delić je naglasio kako općina koja broji 1400 stanovnika, gotovo nema nezaposlenih. „Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu te činjenici da Plitvička jezera dijelom pripadaju općini Vrhovine otvorene su nove mogućnosti i perspektive za razvoj turizma, poljoprivrede i malog obrta". Usto, načelnik Delić je naglasio kako je u posljednje vrijeme pokrenut i snažan razvoj drvne industrije.

Pozdravljajući članove MMO-a, Nikola Lalić, zamjenik župana Ličko-senjske županije, naglasio je da rad MMO-a vrlo bitan ne samo za pripadnike nacionalnih manjina, nego i za cijelu zajednicu gdje manjina živi.

Tijekom dana članovi MMO-a su posjetili i Područnu školu Vrhovine, Osnovne škole Zrinski i Frankopana Otočac u kojoj se održava nastava srpskog jezika i pisma po C modelu, hram sv. Arhangela, Mihaila i Gavrila iz 1748. godine te drvnu industriju Drvo Vrhovine.