Završena rasprava o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu

Hrvatski je sabor poslijepodne završio šestosatnu raspravu o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu građana koja se uglavnom svela na pitanje položaja Hrvata u BiH i izbornih manipulacija.

Dio zastupnika ostao je uvjeren da će nove odredbe dovesti do iseljavanja tisuća Hrvata iz BiH koji na temelju prebivališta u Hrvatskoj koriste neka socijalna prava.

Nenad Stazić (SDP) smatra, međutim, da je nepravedno da netko tko ne pridonosi društvu i ne plaća poreze vuče prava iz fiktivnog prebivališta. Upozorio je i da dvostruko prebivalište omogućuje izborne prevare, a za jednu takvu prozvao je HDZ-ova zastupnika Ivu Andrića, koji je, iako živi u BiH, javno priznao da ima prijavljeno prebivalište u Županji.

"Taj isti naš kolega glasao je za zakon o haraču, svojom voljom nametnuo je građanima manju plaću i mirovine, a u poziciju da tu odlučuje došao je izbornom prevarom", ustvrdio je Stazić, za čijeg su izlaganja HDZ-ovci i danas napustili sjednicu.

Vesna Pusić (HNS) založila se da Hrvatska inicira održavanje međudržavne konferencije o budućnosti BiH, kako bi pomogla tamošnjim Hrvatima.

I Mirjana Ferić Vac (SDP) upozorila je da se politika ne smije koristiti ljudima u nevolji, a vladi zamjera što je zakonom propisala kazne za ljude koji su fiktivno prijavljeni, ali ne i za vlasnike stanova i kuća u koje su se prijavili. Ocijenila je i da bi neke odredbe zakona, pogotovu ona koja govori da će policija postupati po dojavi, mogle otvoriti put policijskoj državi. "Hoćemo li slati ljude da špijuniraju svoje susjede i tako sve kriminalizirati", upitala je Ferić Vac, koja se "grozi noćnih racija i ispitivanja tko gdje živi i zašto ga nema".

Dragutinu Lesaru (HNS) zasmetalo je, pak, što su iz zakona izuzete osobe obuhvaćene programom povratka i zbrinjavanja prognanih, raseljenih i izbjeglih.

"Pa dobro, ljudi, koliko ćemo desetljeća nakon rata imati programe povratka", upitao je Lesar, ustvrdivši da su "u tim izuzetcima i oni kojima je država izgradila kuće, dala u vlasništvo, a oni su ih prodali i otišli živjeti natrag u Srbiju ili Republiku Srpsku, zadržavši prebivalište u Hrvatskoj".

Na tvrdnje o izbornim manipulacijama vezanim uz očita kršenja zakona u pograničnim područjima reagirao je državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, koji je izvijestio da je provjerio adrese u Vinjanima Donjim na kojima je prijavljeno po nekoliko stotina osoba. Utvrdio je, međutim, da se ne radi o kućnim brojevima, nego četiri statistička broja na koja je podijeljeno to naselje, jer mu Grad Imotski nije dodijelio kućne brojeve.

"Onda smo imali da je na adresi Vinjani Donji 901 za potrebe birališta prijavljeno 700 birača, no to nije bila kuća, nego statističko mjesto", objasnio je Buconjić.

Sabor je time završio ovotjedno zasjedanje, a budući da je na dnevnom redu tekuće sjednice preostalo 40 točaka, sjednica će se nastaviti već u utorak, umjesto u srijedu, kako je uobičajeno. Predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je i da bi se sjednica mogla produljiti i na prvi tjedan ožujka. (hina)