Završena 3. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Hrvatska, Vukovar
... 3. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike.

Briga o Hrvatima u BiH, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, skrb o hrvatskoj manjini u ostalim zemljama, afirmacija hrvatskog iseljeništva te povratak iseljenika su strateške zadaće rada ove Vlade - naglasio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te dodao "Prepoznajući značaj, doprinos i potencijal Hrvata izvan Republike Hrvatske kako u gospodarskim, znanstvenim i kulturnim interesima, kao i u stvaranju i obrani naše domovine, ciljanim mjerama i proaktivnom politikom ćemo raditi na boljem međusobnom povezivanju, produbljivanju veza te integraciji Hrvata izvan RH u hrvatski društveni i politički život, ali ćemo uporedo raditi i na podizanju svijesti među Hrvatima u RH i izvan RH o važnosti te suradnje, veza i kohezije" .

Također se zahvalio svim članicama i članovima Savjeta na naporu, trudu, volji i angažmanu no prije svega na nesebičnoj ljubav koju daju zajedničkoj domovini Hrvatskoj a koju ni vrijeme ni udaljenost ne mogu umanjiti.

„Potpora koja pružamo i sve aktivnosti koje provodimo i koje ćemo provoditi nije samo naša dužnost, zakonska ili ustavna obveza. Pripadnost hrvatskom narodu nije definirana zemljopisnim granicama. Dijelimo kulturu, baštinu, tradiciju, jezik, povijest, ali i budućnost. U svakom smo pogledu oslonjeni jedni na druge. I jedni bez drugih niti smijemo niti možemo. Siguran sam da razdoblje pred nama nosi još puno prilika za poboljšanje svih mjera i aktivnosti koje provodimo. I ova sjednica doprinijet će tome. Ova hrvatska vlada, na čelu s g. Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade, otvorena je i spremna za sve konstruktivne prijedloge" -poručio je državni tajnik Milas.

Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je uvjerenje u spremnost Vlade Republike Hrvatske na djelovanje i poduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti kad su u pitanju Hrvati izvan Republike Hrvatske te da ova hrvatska vlada razumije potrebe i važnost Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na sjednici su doneseni konkretni prijedlozi koji će doprinijeti snažnijem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Između ostalog, dogovorena je čvršća suradnja u području obrazovanja i znanosti na način da se osiguraju upisne kvote na hrvatskim sveučilištima za studente - pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te osiguravanje stipendiranja studenata - pripadnika hrvatske manjine i iseljeništva tijekom studija u Republici Hrvatskoj.

Istaknuta je važnost učenja i poučavanja hrvatskog jezika i kulture u svijetu te je u tom smislu predloženo otvaranje novih lektorata poput lektorata na Sveučilištu u Temišvaru u Rumunjskoj.

S obzirom na gospodarski potencijal Hrvata izvan Republike Hrvatske predloženo je pokretanje Hrvatske svjetske poslovne mreže koja će doprinijeti umrežavanju poduzetnika i gospodarstvenika hrvatskog podrijetla diljem svijeta ali i poticati njihov interes za ulaganje u Republiku Hrvatsku. Isto tako, naglašen je potencijal suradnje hrvatskih zajednica u okviru u okviru različitih programa koje pružaju EU fondovi. U tom smislu predloženo je da se kroz radionice, seminare ili prigodne publikacije ojača ta suradnja koja će rezultirati konkretnim zajedničkim projektima koji će doprinositi međusobnom boljem povezivanju ali i očuvanju hrvatske kulturne i prirodne baštine.

Na sjednici Savjeta je istaknuta važnost potencijala Hrvata izvan Republike Hrvatske u demografskoj obnovi Hrvatske kroz poticanje povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka te je u tom smislu istaknuta potreba olakšavanje stjecanja hrvatskog državljanstva i rješavanje ostalih statusnih pitanja. Također je naglašena potreba uvođenja e- glasovanja koji će Hrvatima izvan Republike Hrvatske omogućiti, Ustavom zagarantirano, pravo glasovanja na izborima.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je i snažnu potporu Vladi Republike Hrvatske u svim njenim naporima i aktivnostima koje poduzima u očuvanju istine o Domovinskom ratu, zaustavljanju kriminalizacije Domovinskog rata te pružanju svekolike (pravne i materijalne) pomoći svim optuženim hrvatskim braniteljima kao i u zaustavljanju daljnjeg progona hrvatskih branitelja.

Tijekom prvog dana zasjedanja, radu Savjeta se pridružio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske koji je predstavnicima hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta poručio da je Vlada RH otvorena za sugestije i prijedloge te da želi u partnerskom duhu nastaviti suradnju I unapređivati međusobne odnose s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

U popodnevnim satima članovi Savjeta su se susreli i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović koja je, tom prigodom vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi uručila donaciju Hrvata iz Kanade za obnovu vukovarskog Vodotornja.

Podsjećamo da Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.