FOTO  Zavičajni klub hercegovačkih studenata obilježio 20 godina postojanja

zkhs, obljetnica, Zagreb
...i uz puno opreza, nekolicina odvažnih studenata iz Hercegovine odlučila je osnovati svoj klub u Zagrebu. Dvadeset godina poslije, u petak, 8. svibnja, Zavičajni klub hercegovačkih studenata proslavio je veliki jubilej svečanošću u hotelu Westin uz brojne uglednike iz političkog, društvenog i umjetničkog života Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Ja koračam livadama plav od sutona, na rubu livada je kuća parnog mlina, iz daljine to je krvlju namrljana uglasta i gruba slikarija na nebu - otvorio je program recitacijom poznate pjesme "Hercegovina" grudskog pjesnika Antuna Branka Šimića glumac Hrvatskog narodnog kazališta i član Hrvatske udruge Mostar u Zagrebu, Dragan Despot.

Čestitke najaktivnijoj i najbrojnijoj zavičajnoj studentskoj udruzi pri Sveučilištu u Zagrebu u govorima su uputili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, osnivač kluba Franjo Skoko te sadašnja predsjednica Gabriela Mitar.

Petstotinjak gostiju u kristalnoj dvorani hotela Westin pjesmama su uveseljavali Ivan Mikulić, Miroslav Škoro, klapa Intrade i klapa Fjabula. Folklorna sekcija kluba izvela je svoj tradicionalni ples hercegovački linđo, dok je glumac Ivo Krešić prisutne nasmijao dijelom monodrame "Otirač".

Vrijedni članovi kluba za ovu su prigodu pripremili dokumentarni film o 20 godina njegova postojanja koji je premijerno prikazan, a gostima je dodijeljen 28. broj časopisa "Moj kamen", glasila hercegovačkih studenata u Zagrebu koji uređuje literarna sekcija kluba.

Proslava obljetnice bila je prigoda za posebna priznanja za suradnju i pomoć klubu koja su dobili gradonačelnik Bandiću, osnivači i svi predsjednici kluba te sponzori na čelu s gospodinom Ilijom Tokićem. Dodijelila ih im je predsjednica ZKHS-a Gabriela Mitar.

Dvosatni program u hotelu Westin zaključili su svi glazbenici izvođenjem hercegovačke himne "Hercegovina u srcu" nakon čega su se uzvanici družili uz domjenak i čašicu razgovora. Točku na "i" slavljeničke večeri Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata stavio je "kralj dijaspore" Mate Bulić, koji je nastupom na Hercegovačkoj noći u Clubu Roko razgalio više od 1000 studenata i drugih ljubitelja hercegovačke pjesme.

Obilježavanje 20 godina postojanja ZKHS-a nastavilo se nedjeljnom večernjom misom u samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi koju će predvoditi fra Mario Knezović, suosnivač kluba, a završiti predstavom "Individua Trans" u kinu Forum Studentskog doma "Stjepan Radić" u izvedbi dramske sekcije kluba u petak, 15. svibnja.