Zaustavite progon Gotovinine obrane!

Ante Gotovina
Sudsko vijeće je nakon duge rasprave u petak odlučilo naložiti Vladi RH kako mora odmah zaustaviti sve istrage i procesne radnje protiv članova tima Gotovinine obrane.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u policijskoj akciji pretreseni su uredi i stanovi Gotovininog odvjetnika Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića, kao i protiv članova njihovih obitelji.

Glavni sudac Alphons Orie, prije odluke pozvao je predstavnika RH kako bi čuo njegov stav

Joško Paro, veleposlanik RH u Nizozemskoj, vijeću je rekao da "RH nema ništa protiv dolaska glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića na raspravu u iduću srijedu", piše Večernji list.

Nešto kasnije ICTY je objavio da se Tužiteljstvo usprotivilo se zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da se glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i glavni hrvatski državni odvjetnik Bajić pozovu na sudsko ročište o sporu između hrvatske vlade i tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika.

Gotovinina obrana je u podnesku u četvrtak zatražila od sudskog vijeća u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač" da izda subpoenu, obvezujući nalog Brammertzu da na ročištu 16. prosinca predoči dokumente koji sadrže navodne upute hrvatskim vlastima kako provoditi istragu o tim dnevnicima. Obrana je usmeno inzistirala da se na ročištu pojavi i državni odvjetnik Mladen Bajić.

Tužiteljstvo smatra da bi sudsko vijeće trebalo odbaciti zahtjev Gotovinine obrane i najavljuje da će mu u suprotnome pokušati osporiti nadležnost za donošenje takve odluke.

U njemu se navodi da se podnesak obrane "temelji na izjavama tajnih svjedoka" i da "bez otkrivanja anonimnih izvora" ne može biti legitimna osnova za poziv Brammertzu da svjedoči pred sudom, predoči dokumente ili da odgovara na pitanja o navodnim optužbama za zloporabe.

Tužiteljstvo podsjeća da je i Bajićev ured, samo nekoliko sati nakon objave podneska Gotovinine obrane, izdao priopćenje u kojem odbacuje optužbe da ga je Brammertz prisilio da podigne optužnice protiv članova Gotovinina tima.

"Podnositelj subpoene mora dokazima poduprijeti potrebu za subpoenom", kažu u tužiteljstvu i tvrde da se to ne može postići nepotkrijepljenim tvrdnjama Gotovinine obrane koja se poziva na anonimne svjedoke, bez izjava pod zakletvom, dokumenata ili drugih dokaza.

Kosor: Hrvatska će poštovati odluku



Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da će Hrvatska poštovati odluku Sudskog vijeća Haaškog suda koji je jučer subpoenom naredio da se prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova braniteljskog tima generala Gotovine.

Kosor je u petak rekla da je akcija bila opravdana te da je sve obavljeno u skladu s propisima.

"Ti dokumenti moraju biti u hrvatskim arhivima i mjerodavnim institucijama, a nikako u nečijim kuhinjama, sobama, podrumima ili tavanima, što pokazuje da se mnoge stvari ipak nisu radile u skladu sa zakonom", rekla je Kosor.

hina