ZATRPAT ĆE NAS I DO POLA METRA SNIJEGA! DHMZ izdao upozorenje – evo gdje će biti najkritičnije

stanje na cestama
Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne oborine u narednim danima. U četvrtak će, kažu, pritjecanjem toplijeg zraka s jugozapada danju biti osjetno toplije, uz maksimalne temperature od 2 °C do 6 °C na kopnu te između 6 °C i 11 °C na Jadranu.

Na sjevernom Jadranu povremeno će biti kiše, u gorju susnježice i snijega, češće u drugom dijelu dana. U noći sa četvrtka na petak na sjevernom su Jadranu mogući mjestimice i jači pljuskovi i grmljavina. Puhat će uglavnom umjeren, mjestimice na udare jak i olujan jugozapadnjak i zapadnjak, a na Jadranu jugo, duž obale Istre i oštro koji će jačati prema kraju dana.

Oborine u noći na subotu

Iz DHMZ-a upozoravaju da se tijekom petka i u noći na subotu očekuju obilne oborine, ponajprije na Jadranu gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše.

Ekstremne količine oborine očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 cm, lokalno i više.

Upozoravaju i da će i u ostalim kopnenim područjima također biti kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a poslijepodne će uz zahladnjenje prelaziti u susnježicu i snijeg. Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 cm.
Hladno do kraja mjeseca

Na Jadranu će u petak puhati uglavnom jako, mjestimice i vrlo jako jugo i oštro koje će poslijepodne, najprije na sjevernom dijelu, okretati na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. U unutrašnjosti od sredine dana umjeren, na udare i jak sjeverac i sjeveroistočnjak.

U subotu i nedjelju očekuje nas prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine - snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg.

Zadržat će se razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme do kraja idućeg tjedna, a izgledno je i do kraja siječnja.

Bit će snijega

A prema prognozi RTL-ovih meteorologa, ovo su očekivane visine snijega koje bismo mogli mjeriti u subotu ujutro:

Gorski kotar i Lika 40 - 60 cm

Središnja Hrvatska i Slavonija 10 - 25 cm

Unutrašnjost Dalmacije 5 - 10 cm

Unutrašnjost Istre 1 - 10 cm

net.hr