Zastupnici iz BiH najneaktivniji u Hvatskom saboru

bh. hrvati, hrvati bih, psovka, političari, hčsp, hrvatski sabor, hrvatski sabor, sabor, dijaspora, hrvatski sabor, Hrvati, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, boravište, prebivalište, Hrvati u BIH, Saborski zastupnici, spor s Europskom komisijom., Gordan Jandroković, HDZ, SDP, ubojstvo, Stjepan Đureković, Lex Perković, Njemačka, hrvatski sabor, ustavne promjene, sdph, HDZ, slučaj Đureković, hrvatski sabor, oporba, Treći entitet, Hrvatska, Politika, sabor, Hrvatski narodni sabor, ćirilica, Vukovar, Saborski zastupnici, hrvatski sabor, sabor, Hrvati iz BiH, Hrvatska, sabor, raspuštanje , Josip Leko, Hrvati iz BiH, sabor, Hrvatska zemlja, hrvatski sabor, 25 godina hrvatske neovisnosti, Srebrenica, Hrvatski narodni sabor, hrvatski sabor, prava hrvata, hrvatski sabor, Andrej Plenković
Najmanje javljanja za riječ imali su zastupnici iz 11. izborne jedinice, odnosno iz dijaspore, izabrani u hrvatski Sabor iz Bosne i Hercegovine, kako bi predstavljali Hrvate iz BiH.

HDZ-ovac Perica Jelečević javio se tek dva puta, kao i njegova stranačka kolegica Marija Rapo, koja je u Saboru zamijenila glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Ona je, čini se, krenula njegovim stopama jer su u Brkićevoj statistici ostala zabilježena tek četiri javljanja.

U kampanji puno obećano, a u praksi očito malo ispunjeno, jer sa ukupno četiri javljanja dvoje zastupnika iz BiH teško da se može napraviti bilo što za Hrvate u Bosni i Hercegovini, unatoč gorućim problemima čija se rješenja mogi inicirati kroz hrvatski Sabor, upravo preko zastupnika iz dijaspore.

Premda se HDZ-ovce itekako čuje u sabornici, upravo njihov predsjednik Tomislav Karamarko predvodi listu zastupnika s najmanje javljanja. Statistika bilježi tek 5 njegovih istupa sa saborske govornice, od toga samo dva uime Kluba te tri replike.

U klub onih koji su ovaj mandat gotovo prespavali, unatoč plaćama od 16.000 kuna naviše, ulazi Željko Kerum bez ijednog javljanja, kao i SDP-ovci Josip Vuković i Darko Ledinski.

Apsolutni saborski rekorder je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji je u protekle tri i pol godine za mikrofon u Saboru stao čak 1815 puta. U stopu ga prati bivši laburist Branko Vukšić sa 1620 javljanja u sabornici, a u redovima najveće oporbene stranke najaktivniji je Ivan Šuker, piše Jutarnji list.

Taj nekadašnji HDZ-ov ministar financija za riječ se javio 1574 puta, a od toga čak 714 puta za repliku. Šuker obara još jedan rekord - ima najviše izrečenih kazni zbog istupa, ukupno devet, od toga šest opomena i tri oduzimanja riječi.

Među SDP-ovcima u Saboru se najviše može čuti Ingrid Antičević Marinović sa 576 javljanja, od toga 423 replike ili odgovori na repliku. Pokazuju to podaci službene statistike Hrvatskog sabora o aktivnostima zastupnika u ovom mandatu, odnosno 7. sazivu zaključno sa 16. sjednicom jer 17. još traje.