Zaljubio sam se u Neretvu, na ušću gdje ona ljubi more!

ušće neretve, Neretva

Upoznao je na dva kotača tu jedinstvenu rijeku i njenu deltu koja je najljepša i očuvana prirodna močvara u Europi. Osjetiti tragove civilizacije koji su vidljivi u svakom mjestu i zapisani u kamenu i u legendama ljudi koji ovdje žive, poseban je doživljaj. Ovo područje je jedinstveni spoj istočne i zapadne kulture, vidljiv u svim segmentima života, a kroz ovo putovanje na biciklu dotakli smo samo dio priče 'hrvatske Kalifornije'

Dolina Neretve više nije samo poznata po mandarinama i lađama, svojoj burnoj povijesti, ali i današnjici, već i po novom turističkom brandu - bicikliranju! Metković i ostala mjesta poput Opuzena, Komina, Zažablja, Rogotina i manjih pitoresknih sela Krvavca, Kule Norinske, Vida, pa i onih 'ministarskih' Matijevića i Podrujnice, moje su novo odredište za pedaliranje, istraživanje, otkrivanje i divljenje. Zapanjila me ljepota ušća Neretve koje sam, naravno, s bicikla doživio na posve drugačiji način. Moji domaćini Igor, Dario, Alen i Ivan iz bike kluba Relaks, poveli su me desnom obalom prema ušću Neretve. Na svom Facebook profilu poznati turistički djelatnik Pave Jerković za ušće je napisao da tu Neretva ljubi more! Za mjesec ljubavi koji dolazi, što ćeš ljepše. Mog kolegu novinara Juru Ilića inspirirali su lijepi dani s puno sunca i nadolazeće ljeto da nas prisjeti da je ušće Neretve jedinstveno mjesto na hrvatskoj obali. Nekoliko kilometara pješčane obale, mnogobrojne sprudi koje, zavisno od plime i oseke, mijenjaju svoj izgled. Upravo smo po njima, tim pješčanim otocima, pedalirali, uživali i sunčali se. Osjećao sam kao da sam na nekom drugom planetu. Tamni Pelješac u pozadini, uz vjetar koji stalno puše i pogled koji izgleda stvarno i nestvarno, tako da zapravo i nisam znao je li to istinski ili virtualni doživljaj. Igor je lagano prvi zaronio biciklom kroz deltu, a kada je on prošao, krenuo sam i ja u taj čaroban svijet Hrvatske Kalifornije. Odsjaji sunca parali su oči, dok su gume, lagano ostavljajući trag, klizile mekanom podlogom i za čas smo društvo koje je ostalo na obali vidjeli samo u siluetama. Ako zanemarimo jegulju na večernjem meniju, čiji okus još sada osjećam, ovo su definitivno moji najljepši doživljaji na biciklu. Ovdje, na ušću Neretve, sigurno ćete se zaljubiti.

Pedesetak kilometara prošli smo na biciklu na našoj ruti. Vozeći se prema Kominu, prvo smo prošli preko rijeke Norin, jedine europske rijeke tekućice u močvari. Ispod rijeke Norin i mjesta Vid je antička Narona. Osim što je bila rimska utvrda i čuvar kršćanstva, u Naroninu zlatnu povijest spada i vrijeme kada je bila poznato trgovačko središte i luka.

Istočno od Neretve, posve druga povijest seže iz Napolenova doba i carine za Dubrovačku republiku. Tu je Marmontova cesta, koja je i danas u funkciji i koju mnogi žele vidjeti i po njoj se voziti biciklom. Tu su mnoga sela koja izgledaju danas kao i pred dvjesto godina. Tu je bilo i selo Gubavaca koje je bilo karantena za ovo područje i zaštita od velike epidemije kuge. Tu je nadvojvoda Franjo Ferdinand prošao brodom Neretvom prema Metkoviću i dalje vlakom prema Sarajevu. Na ušću Neretve bilo je zadnje mjesto u Europi gdje je još bila dozvoljeno trgovanje robljem, ali samo za osobne potrebe vlastelina.

Prolazimo uz Kulu Norinsku, uz istoimeno mjesto i općinu, na drugoj obali je kula koja je bila utvrda u tursko doba, a čiji je zadatak bio zaustavljanje venecijanskih brodova. U Kominu, mjesto kao da se spojilo s nevjerojatno plavom Neretvom. Cesta kojom vozimo nije prometna, a posebno ovdje na dionici do Rogotina. Na lijevoj obali vidimo Opuzen u koji ćemo navratiti pri povratku. Prelazimo stalno male mostove, ovoga puta je to Crna Rijeka, a od svojih pratitelja saznajem da ovdje lađe na poznatoj utrci napuštaju Neretvu i tako plove do svog cilja u Pločama. Onaj glavni poznati metkovski iliti Lučki most prešli smo pri polasku, a još jedan veliki prelazimo prije ušća kako bismo došli na lijevu obalu po kojoj dalje nastavljamo našu vožnju.

U smislu rekreacije, ali i poticanja i promocije cikloturizma, u Metkoviću je osnovan bike klub Relaks. Dario Bukvić je predsjednik kluba i predstavio mi je mnogobrojne planove, ali i mogućnosti bicikliranja. Na ovom području detektirali su oko 360 kilometara potencijalno zanimljivih ruta. Kada bi se tome pridodalo i područje Hercegovine, broj staza i ruta se značajno povećava. Od Ljubuškog i starog grada Lubusa, pa Počitelja, vodopada Kravica, područja Neuma do Kleka i starog grada Smrdena kraj Kleka, širi se cikloturistički potencijal. Zbog već spomenute burne i dinamične povijesti otvaraju su mnoge tematske priče, pa već planiraju osmisliti i ponuditi vrlo zanimljive bike izlete i smislenu priču. Ruta koja bi išla putevima drevnih ratnika, uz mnoge spomenike iz doba Ilira, ali i uz dodane gastro i vinske rute. Naravno, vozeći uz rukavce Neretve, neizostavno je branje mandarina i limuna kojih još uvijek ima i u ovo doba.

O klimi i mogućnostima za vožnju biciklom apsolutno tijekom cijele godine, dovoljno govori činjenica da je za vrijeme vožnje Ivan iz Doljana morao kući na paranje kupusa. Ili branje kupusa. Mi smo počeli voziti po hladnom jutru i buri, a na ušću Neretve doslovce smo se pržili na suncu i uživali u predivnom biciklističkom danu. Igor Penava iz Relaksa vodi nas dalje uz pješčanu plažu i dolinu Neretve prema Opuzenu, uz istočni dio polja. Kratka kava i obilazak Opuzena i povratak u Metković, gdje smo obišli i Prirodoslovni muzej. Inače, u Metkoviću djeluje i još jedan bike klub - Metković.
Naravno, slijedi gastro bike dio priče, za što je bio zadužen također naš domaćin Pavo Jerković, vlasnik hotela i restorana Vila Neretva. Ujedno i začetnik turizma u dolini Neretve, a danas u ponudi ima i brodice koje prevoze turiste po delti Neretve na foto safari, a u posebnom ambijentu konobe Neretvanska kuća, do koje se može samo vodenim putem, nudi neretvanske specijalitete u izvornom ambijentu. Mi smo, pak, za ovaj put u restoranskom dijelu poznate Ville Neretva uživali u jeguljama s krumpirom i blitvom. Prije toga u ribljoj juhi i pašteti. Zaokružen biciklističko, povijesni i gastro dan. Jedva čekam ponovni dolazak kada ću krenuti u višednevni obilazak ovog područja koje skriva još puno ruta za koje su mi i Igor i Dario rekli da ih još uvijek otkrivaju. Blizina Hercegovine, mora, Baćinskih jezera i okolnih planina, otvara bezbroj prilika za aktivan život, ali i odmor. Odnedavno postoji i mogućnost najma bicikala i dostava na obližnje lokacije. Neretva Rent a Bike je dobro došla ponuda, a također na web stranici mogu se pročitati cikloturističke novosti i više o rutama.

Za ovo putovanje Mazda Hrvatska nam je na testiranje ustupila svoj najjači adut Mazdu CX - 5, a više o autu i novoj Skyactiv tehnologiji upravljanja vozilom u idućim blogovima, no donosim foto report s ušća Neretve. Vozili smo i Cube MTB i Cube crosser Hybrid Pro i hvala Keindl sportu, a također smo testirali i krovne nosače Atera Giro.

Tportal.hr