Žalba Državnog odvjetništva na izručenje Perkovića

Josip Perković
...nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

U priopćenju u kojem obavještavaju o žalbi na odluku za koju su se na sudu zalagali kao predstavnici Njemačke, državno odvjetništvo, nasuprot sudu, tvrdi da je prema hrvatskom pravu u tom slučaju nastupila zastara. Pojašnjavaju da je ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnost njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Uslijed toga, ističe tužiteljstvo, najveća kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima nedjela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna je zatvor od najviše petnaest godina. Kako se temeljem Kaznenog zakona prema počinitelju, u slučaju ako se zakon izmijeni između počinjenja i donošenja pravomoćne presude, primjenjuje najblaži zakon u ovom slučaju mora se primijeniti zakon po kojem se mogla izreći kazna zatvora od petnaest godina.

"Iz navedenih razloga je relativna zastara kaznenog progona nastupila protekom roka od petnaest godina odnosno 29. srpnja 1998. i stoga je državno odvjetništvo bilo dužno radi pravilne primjene zakona podnijeti žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu", navodi se u priopćenju.

Slične stavove tužiteljstvo je iznijelo i na sjednici izvanraspravnog vijeća koje je 9. siječnja odobrilo Perkovićevo izručenje. Tužiteljica Dunja Pavliček tada je istaknula da osim Njemačke zastupa i hrvatsko državno odvjetništvo koje smatra da je za Đurekovićevo ubojstvo nastupila zastara.

Na odluku o izručenju jučer se Vrhovnom sudu žalio i Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo koji u žalbi tvrdi da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost. Podsjetio i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava. Ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, Nobilo najavljuje podnošenje ustavne tužbe kojom će od najvišeg pravosudnog tijela zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja.

Argumente o zastari Županijski je sud odbacio tvrdnjom da se kod zahtjeva za izručenjem ne ispituje tzv. dvostruka kažnjivost za 32 kaznena djela navedena u katalogu EUN-a, zbog čega nije niti ulazilo u utvrđivanje nastupa zastare.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici izvijestilo je da se neće žaliti na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća koje je zbog zastare odbilo izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića Njemačkoj.

To znači bi da odluka kojom je Mustačevo izručenje odbijeno zbog zastare trebala automatski postati pravomoćna, no u slučaj se svojom žalbom umiješala i obitelj ubijenog Đurekovića. Glasnogovornik suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko Hini je izjavio da sud mora odlučiti je li žalba obitelji Đureković pravovremena i dopuštena, odnosno jesu li je uopće imali pravo podnijeti. Budući da obitelj Đureković nije jedna od strana u postupku za očekivati je da ta to ipak nisu mogli učiniti, te da bi odluka o odbijanju izručenja mogla postati pravomoćna.

Hina