Zadarski studenti upalili svijeće za poginule kolege

zadar, studenti
Tužni skup odao je počast kolegama i vršnjacima s mostarskog sveučilišta koji su putujući doma za božićne blagdane život izgubili u prometnoj nesreće.
Svjesnost o opasnosti

Domagoj Roso (20), Tena Vračević (19), Antonija Šarić (22), Vjekoslav Božanović (24) i Stjepana Boškovića (21) uputili su se u subotu, 19. prosinca, iz Mostara, gdje su studirali, put Slavonije k svojim obiteljima. No umjesto roditeljskog doma, završili su u hladnoj Neretvi, koja je uzela živote Domagoju, Teni, Antoniji i Vjekoslavu. Preživio je samo Stjepan koji je uspio plivajući nadvladati nabujalu vodu.

Vijest iz BiH potresla je cijelu Hrvatsku, a naročito studentsku populaciju stoga su organizirali različita događanja kako bi odali počast svojim kolegama.

"Potaknuti nedavnom tragedijom i sličnim inicijativama u drugim studentskim gradovima odlučili smo paljenjem svijeća na simboličan način iskazati sućut obiteljima poginulih studenata. Pokazati im da smo uz njih. Smatram da mi kao humanisti trebamo pokazati poštovanje prema svakom ljudskom životu, i da nam je svaki ljudski život vrijedan." - objasnila je Karmela Jelčić, studentska pravobraniteljica i članica Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Naime, upravo je Studentski zbor organizirao zajedničko paljenje svijeća u Zadru.

Karmela, ujedno studenica 1. godine Diplomskog studija Kroatistike, još je dodala: "Vjerujem kako je ova vijest potresla sve studente, jer nikad nije lako čuti kako je četvero mladih ljudi izgubilo život. Pogotovo sad je vrijeme blagdana, gotovo svi studenti putuju doma svojim obiteljima. Paljenjem svijeća iskazuju nadu ali i svjesnost o stalnoj opasnosti."

Nezaštićena prometnica

Okupljeni studenti u dostojanstvenoj su tišini položili svijeće, s mislima uz obitelji stradalnika.

"Nadamo se da su njih četvero barem na nekom ljepšem mjestu." - zaključila je Karmela.

Policija još uvijek nije objavila uzrok nesreće, no dio prometnice između Konjica i Mostara na kojem je živote izgubilo i ovih četvero mladih studenta iz Hrvatske, već je prema pisanju medija iz BiH uzeo više života, jer se radi o zahtjevnoj i krivudavoj cesti uz kanjon rijeke Neretve, a na pojedinim dijelovima nedostaje i ograda.

narodni-list.hr