'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu

za dom spremni, jasenovac, za dom spremni, IX. bojna HOS-a "Vitez Rafael Boban" , dragovoljka HOS-a, jasenovac, Charles Billich, hos, ploča, spomen ploča, skidanje ploča, HSP AS H, ploča, hos
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u subotu kako HDZ, izjavom ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da ploča HOS-a s pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu do daljnjeg, daje legimititet otvorenom poticanju fašizma, HNS poziva na njezino uklanjanje te poručuju kako im je ‘neprihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora', a kako vremena za čekanje nema upozorava i koalicijski partner u Vladi - SDSS.

‘Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča s pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vrijeme NDH, za njih je prihvatljiv', napisao je Bernardić na svojem facebook profilu.

‘HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potice fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu Za dom spremni jest - poticanje fašizma', upozorio je.

Bošnjakovićev intervju u Večernjem listu, u kojem je rekao kako se sporna ploča neće micati sve do donošenja novog zakona što neće biti prije ožujka iduće godine, izazvao je burnu reakciju i koalicijskog partnera HNS-a iz kojeg je poručeno da za njihovu stranku ‘nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma'.

‘HNS je postigao dogovor s premijerom i očekujemo da se taj dogovor poštuje. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku', izjavio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je ‘vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava - isteklo'.

‘Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo. Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da Vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je - vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema', rekao je Pupovac za N1 televiziju.

Na burne reakcije koje je danas izazvao njegov intervju, večeras se u središnjem Dnevniku HRT-a, oglasio i prozvani ministar Bošnjaković koji je istaknuo kako je uklanjanje ploče moguće i prije nego što povjerenstvo ‘odradi' dio posla vezan uz sveobuhvatno rješavanje pitanja simbola totalitarnih sustava.

‘Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti', rekao je ministar, napomenuvši kako tu ‘nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rješenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sustava'.

Hina