VUKOVI HARAJU LIKOM Sedam krava svladaju bez problema

Vuk
hercegovina.info

Posljednjih dana na području Korenice, vukovi su zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi. Stočari u tom dijelu muku muče sa šumskim predatorima, koji napadaju njihovu stoku i povremeno se približavaju kućama i ljudima.

Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da postoji čopor od sedam vukova.

- Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema - rekao je za HRT.

Njegovih 80 goveda, koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa, pretrpjelo je napad. Dvije su krave zaklane, a od tisuću ovaca sedam ih je doživjelo istu sudbinu.

Stručnjaci iz Nacionalnog parka Plitvice potvrdili su da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like, a u čoporima ima po pet i sedam vukova.

I ostali stočari prepričali su iskustva s krvoločnim zvijerima.

- Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu. Vukovi su došli za nama i za ovcama i oko osam sati uletilo je njih sedam i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo naklanih sedam ovaca - Saša Delić iz Grabušića.

Plješevički čopor, koji uglavnom kruži oko Korenice povremeno dolazi i do kuća, a oštećeni stočari se žale da i ako dokažu da im je stoku napao vuk, dugo čekaju odštetu.

Iako se vukovi uglavnom hrane u šumi, nezaštićena stoka na poljima je puno lakši plijen.

- Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži uhvatiti koju domaću životinju - rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.