Vukovar: 25 tisuća ljudi na prosvjednom skupu protiv dvojezičnosti

Prema neslužbenim informacijama, na prosvjedu se okupilo više od 25 tisuća ljudi.

Uz brojne Vukovarce, među prosvjednicima se nalzi i velik broj građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Vukovar pristigli kako bi dali podršku zahtjevima stožera, u kojem se nalaze branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih konclogora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici OSRH i MUP-a, zapovjednici ratnih postrojbi u vrijeme Domovinskog rata koji danas stanuju u Vukovaru.

U stožeru smatraju kako u Vukovaru još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te kako će stavljanje ćirilićnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu.

Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić kazao je novinarima uoči početka prosvjednog skupa kako je Stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Također je najavio održavanje i velikog prosvjednog skupa u Zagrebu u travnju.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Pojedini članovi Vlade, uključujući i predsjednika Zorana Milanovića u nekoliko su navrata potvrdili kako će se u Vukovaru provesti odredbe Ustavnog zakona, čemu se protive braniteljske i stradalničke udruge.

Hina