Vrgorački vinogradari u očaju: Ovo je jedna od lošijih berbi

Vinograd
Travanjski mraz napravio je na nekim područjima potpune, stopostotne štete.

Na oko pet milijuna trsova vinove loze, prema riječima vinara i diplomiranog inženjera agronomije Gorana Franića, stručnog suradnika za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu, ubrat će se negdje oko 200 vagona grožđa, dakle oko 2000 tona, piše slobodnadalmacija.hr.

- Naši vinogradari kažu kako im je ovo jedna od lošijih berbi, jer ovo je jedna od meteorološki najekstremnijih godina za poljoprivredu na području našega grada. Već na početku vegetacije kod vinove loze, u travnju, mraz je oštetio mladice, pa je prinos u startu bio desetkovan.

Drugi ekstremni uvjet koji je pogodio nasade je dugotrajna suša. Tako se za vrijeme berbe na pojedinim oštećenim trsovima našlo samo 10 dekagrama grožđa, a na drugima najviše kilogram. Ovisno od sorti, šećeri se kreću od 16 do 22 posto - ističe naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, dogodio se veliki pad kiselina koje su ispod minimuma. Vinogradari koji su orijentirani na tržišnu proizvodnju grožđa nisu zadovoljni urodom, ali ni s cijenom, iako se ona kreće od četiri i pol kune do osam kuna po kilogramu, ovisno o sorti.

- Amaterski proizvođači vina trebaju na vrijeme potražiti savjete enorloga jer će biti problema u pravilnom odvajanju fermentacije radi ekstremne suše koja je utjecala na kvalitetu grožđa, odnosno mošta - upozorava dipl. ing. Franić.