Vraća se voda u Vrljiku

Vrlika, Vrlika, Posušje, potres
Nakon vrlo snažnog potresa koji je u petak navečer zatresao i cijelu Imotsku krajinu, u subotu od ranih jutarnjih sati padala je razina rijeke Vrljike na njezinim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98% stanovnika Imotske krajine. Voda se nakon nekog vremena počela vraćati.

Rano u subotu razina vode kod prve ustave bila je oko 68 centimetara niža od razine prije potresa, da bi već oko 9 sati bila niža cijeli metar. Isti slučaj zabilježen je u svibnju 2004. kada se nakon potresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Vodoopskrba nije ugrožena iako radi 70 posto kapaciteta. Sinoć, kažu dežurni, na izvoru Opačac uopće nije bilo vode, od jutros raste. Prema posljednjim podacima mjerodavnih, voda na izvoru izbija u mjehurićima, vraća se iz Zemljine utrobe. Doznajemo i da će se u Vrljiku postaviti najsuvremeniji radijski mjerni uređaji, razina vode znat će se u svakom trenutku.

Vodostaj u Vrljici se popravlja i nema ugroze biljnog svijeta u njoj niti uginuća endemske pastrve, izjavio je gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić. Područje rijeke Vrljike obišli su Irina Putica iz Hrvatskih voda te Ivan Gabelica ravnatelj Javne ustanove "More i krš". "Tijekom subote u glavnom izvorištu Opačac vodostaj je porastao za desetak centimetara, a u subotu navečer je počeo rasti vodostaj i na drugom izvorištu Utopišće," kazao je. Situacija se normalizira iz sata u sat, kazao je gradonačelnik gostujući u Dnevniku 3. Dodao je kako nema straha za opskrbu vodom i ona nije bila upitna ni u jednom trenutku. Postoje i alternativni pravci za nabavku vode iz BiH o kojima se razmišlja.

Jak potres s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja zabilježeni su u petak oko 22.35 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske. Potres se u Hrvatskoj osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda mu je iznosila je 3,7 prema Richteru. Potresi, na žalost, i dalje ostaju nepredvidivi. Padom vodostaja, pak, isplivali su problemi poput neriješene kanalizacije i manjka znanja o podzmenim tokovima voda u kršu.

HRT