Vodeći svjetski mediji pišu o ekstremizmu u Europi: predsjednicu svrstali među vodeće desničare

Hrvatska zemlja, Kolinda Grabar Kitarović, desničari, ekstremizam
Ugledni Washington post, New York Times, britanski tabloid Daily Mail i mnogi drugi ovih su se dana pozabavili temom jačanja estremne desnice u centralnoj Europi. Kao vodeći primjeri zemalja u kojima jača nacionalizam navedene su Mađarska, Poljska, Bugarska ali i Hrvatska.

U tekstu kojeg izvorno potpisuje ugledna novinska agencija Associated Press (AP) predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović se proziva zbog protivljenja ratifikacije Istanbulske konvencije kao i za smjer u desno prema kojem je Hrvatska oštro skrenula nakon ulaska u Europsku uniju 2013. godine. U tekstu stoji, na navodeći konkretna imena, da neki hrvatski dužnosnici "poriču holokaust i žele rehabilitirati ultranacionalistički ustaški režim koji je odgovoran za smrt desetaka tisuća Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista u ratnim logorima".

Problematičnom se posebice ističe izjava hrvatske predsjednice za vrijeme nedavnog posjeta Argentini. I Washington Post i Daily Mail ističu Hrvatsku u naslovu i naslovnim fotografijama. Washington post je uz tekst objavio fotografiju s Trga bana Jelačića s nedavno održanog prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, dok je Daily Mail na naslovnoj fotografiji istaknuo našu predsjednicu.

"Za nedavnog posjeta Argentini, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je toj zemlji što je pružila poslijeratno utočište Hrvatima koji su pripadali ustaškom režimu", piše Washington post. Isto navodi i Daily Mail. Oba se medija pozivaju i na izjavu Efraima Zuroffa iz centra Simon Wiesenthal koji je njezinu izjavu osudio te ju nazvao uvredom za sve žrtve.

"Od kraja Drugog svjetskog rata takvi stavovi su u Europi bili tabu, prisutni tek na ekstremno desnoj margini društva. Danas ih otvoreno izražavaju politički lideri srednje struje u srednjoj i istočnoj Europi, kao dio populističkog naleta koji se suprotstavlja globalizaciji i masovnoj migraciji", navodi se u članku.

Washington post nadalje piše kako je Hrvatska je, od ulaska u EU 2013. godine, skrenula udesno. "Pojedini političari negiraju Holokaust ili relativiziraju ultranacionalistički, pronacistički, ustaški režim koji je ubio tisuće Židova, Srba, Roma i hrvatskih antifašista u logorima smrti za vrijeme Drugog svjetskog rata", piše Washington Post.

Tako su Hrvatska i Kolinda Grabar Kitarović stavljene u isti kontekst s Mađarskom i Viktorom Orbanom, poznatom po ksenofobnim i antimigrantskom izjavama i antisemitskim napadima, koji je nedavno izjavio da se njegov narod ne bi smio mješati s pripadnicima drugih rasa i Mateuszom Morawieckim, premijerom Poljske koja je nedavno donijela zakon o holokaustu kojime se kažnjava sve koji ustvrde da su poljska država ili njezin narod odgovorni ili su suučesnici u nacističkim zločinima koje je počinio Treći Reich. Morawiecki je nedavno izjavio kako su za Holokaust krivi Židovio.

U objavljenom tekstovima kaže se kako na jačanje ekstremizma u Europi utječe Rusija koja na taj način želi destabilizirati liberalne demokracije. Poveznicu između Rusije i ekstremizma u Europi vide u ekstremističkoj politici Viktora Orbana, koji je istovremeno Putinov prijatelj i prvi europski lider koji je podržao Donalda Trumpa u predsjedničkoj kampanji.

vijesti.hr