Vlada RH raspisala natječaj za programe i projekte od interesa za Hrvate u BiH

dretelj, kud sveti ante, Hrvati u BIH, pomoć, Hrvatska
Povjerenstvo je raspisalo Javni natječaj za prikupljanje ponuda za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

1. VRSTA FINANCIJSKE POTPORE

Registrirane pravne osobe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore za provedbu prioritetnih programa i projekata koji nadopunjuju i proširuju zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su:

obnova, izgradnja i opremanje obrazovnih ustanova (od osnovne škole do sveučilišta) te izrada programa i projekata za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku
nabava knjiga i časopisa hrvatskih nakladnika za škole i narodne knjižnice te potpora nakladničkoj djelatnosti u izdavanju djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i časopisa od kulturološkog značenja
programi i projekti zaštite, očuvanja i obnove kulturnih dobara
obnova, izgradnja i opremanje ustanova kulture
potpora muzejsko-galerijskoj i likovnoj djelatnosti te kulturno-umjetničkom amaterizmu s ciljem očuvanja hrvatske kulture i etno-baštine
potpora javnim glasilima na hrvatskom jeziku
izgradnja, obnova i opremanje zdravstvenih ustanova te nabava opreme za liječenje, zaštitu i očuvanje zdravlja.

Iz ovih sredstava nije predviđeno financiranje:

programa i projekata prijavljenih od organizacija ovisnih o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci
programa i projekata koji se odnose na jednokratne manifestacije kao npr. konferencije, okrugle stolove, seminare, proslave obljetnica i sl.
programa i projekata koji imaju tržišno usmjerenje.

2. UVJETI PRIJAVE

Za ostvarivanje prava na financijsku potporu zainteresirane pravne osobe moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

biti registrirane i djelovati na području Bosne i Hercegovine, što dokazuju ovjerenom preslikom sudskog registra
svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

3. POTREBNA PROJEKTNA DOKUMENTACIJA

Program i projekt koji se prijavljuje za dobivanje financijske potpore mora sadržavati sljedeće:

ispunjen izvornik prijavnog obrasca
ovjerena preslika rješenja o registraciji, te njegove izmjene ukoliko ih je bilo
financijski dio programa / projekta s detaljnim troškovnikom u kunama.

4. NAČIN PRIJAVE

Prijavu programa i projekta na prijavnom obrascu s traženom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo poštom na adresu: Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Nikole Šubića Zrinskog 7-8, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, s napomenom "za Javni natječaj".
Prijavni obrazac se nalazi na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (www.mvpei.hr).

5. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA

Rok za podnošenje prijava programa i projekata za financijsku potporu iz sredstava Državnog proračuna RH za 2011. godinu, sukladno uvjetima ovog Natječaja, je 30 dana od dana objave u jednom javnom glasilu u Republici Hrvatskoj ("Vjesnik") i Bosni i Hercegovini (izdanje "Večernjeg lista" za Bosnu i Hercegovinu) te na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (www.mvpei.hr). Natječaj je otvoren zaključno s danom 16. kolovoza 2011. godine.

6. NAČIN OBJAVE PRIHVAĆENIH PROGRAMA I PROJEKATA

Vlada Republike Hrvatske će na temelju prijedloga Povjerenstva donijeti Odluku o raspodjeli sredstava za prihvaćene programe i projekte. Odluka će biti objavljena u "Narodnim novinama" i na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (www.mvpei.hr).

Pravne osobe dužne su potpisati ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata za 2011. godinu s nadležnim ministarstvima Republike Hrvatske, te financijska izviješća o utrošenim sredstvima dostaviti ministarstvima s kojima je potpisan ugovor.