Vlada naručila istraživanje o Istanbulskoj konvenciji: Evo rezultata

istambulska konvencija, istraživanje

Vlada je na današnjoj sjednici uputila Istanbulsku konvenciju u Sabor, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prilikom kako u njoj "nema skrivenih namjera, nema rodne ideologije ili trećeg spola". Uoči sjednice Vlada je naručila i istraživanje javnog mnijenja o ovoj temi.

"Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija, tek svaki 8. ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao/la ili samo 12,2%. Skoro polovica ispitanih, 48,6% znaju osnovne informacije i pratili su temu u mediima. 35,8% ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, tj. ne znaju o čemu se radi.

Zanimljivo je s obzirom na temu konvencije da su muškarci nešto više informirani od žena (14% prema 11%), dok mladi do 29 i oni do 44 godine baš i nisu.

Na pitanje 'Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?' 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava. Ukupno Konvenciju podržava u 66% ispitanika. S druge stane 12,4% ispitanika odgovorilo je da je uopće ne podržava, i 10,4% da je uglavnom ne podržavaju - ukupno 22,8%. Ne zna njih 11,1%.

Gledano po strukturi biračkog tijela, 59% birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70% birača Mosta i Živog zida te čak 90% birača SDP-a.

86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj.

61% ispitanika ne slaže se da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti.

68% ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19. do 20.3. za potrebe Vlade RH. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-4,7%."

Podsjetimo, potpisnice Konvencije trebaju osigurati provedbu mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je dobio potporu većine članova Predsjedništva HDZ-a, a u srijedu i potporu partnera u vladajućoj većini za ratifikaciju Konvencije koja je izazvala mnoge reakcije u javnosti i kojoj se protive Katolička crkva i mnoge udruge jer smatraju da se njome uvodi "rodna ideologija".

Za subotu je najavljen i prosvjed protivnika ratifikacije Konvencije koju je Vijeće Europe prihvatilo 11. svibnja 2011. u Istanbulu, po kojem je i dobila ime, a dosad su je ratificirale 24 države od 47 članica Vijeća Europe, među kojima je 14 članica Europske unije.

dnevnik.hr