Vjerujem kako će Republika Hrvatska ispuniti svoj strateški cilj i pristupiti Schengenskom prostoru do 2019. godine

željana zovko
... u Strasbourgu gdje je održala govor u raspravi o Schengenskom informacijskom sustavu.

Zovko je navela kako je Schengenski prostor kao koncept otvorenog prostora bez granica, jedan od temeljnih vrijednosti Europske unije koji je potaknuo daljnju integraciju ali i pokazao svoje mane za vrijeme migrantske krize.

„Od izazova migrantske krize 2015. godine do terorističkih prijetnji, Schengenski prostor postao je primarno sigurnosno-političko pitanje. Gubitak povjerenja u sustav podigao je zidove tamo gdje su oni već desetljećima bili srušeni".

U nastavku zastupnica je naglasila predanost i napredak Republike Hrvatske na putu pristupanja Schengenu gdje će preuzeti odgovornost obrane europskih granica.

„Republika Hrvatska, ima za cilj ulazak u Schengenski prostor do 2019. godine i brine o vanjskim granicama Europe prema zapadnom Balkanu te odgovorno ispunjava svoje zadaće na tom putu".

Zastupnica je istaknula kako Republika Hrvatska ima najdulju granicu na zapadnom Balkanu i da će implementirajući Schengenski informacijski sustav te ostale instrumente unutar punog članstva, nastaviti štititi Europu od budućih ugroza. Glasovanje u Europskom Parlamentu o Schengenom informacijskom sustavu održat će se u srijedu, 24. listopada u Strasbourgu.