Vinko Martinović Štela oslobođen krivnje za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru

U ponovljenom postupku sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša oslobodio je krivnje Martinovića, koji se nije pojavio na izricanju presude. Sud je ustvrdio nije bilo materijalnih dokaza protiv njega, dok ga je od svjedoka jedino teretio Đino Zekan, piše index.hr.

No, sudsko vijeće je zaključilo kako je riječ o svjedoku na temelju čijeg iskaza se nije moglo osuditi Martinovića budući je psihijatrijski vještak utvrdio da svjedok boluje od PTSP-a, depresije do razine psihotičnosti te da ima "odmak od realiteta".

Zekanovi iskazi, koji je u istrazi teretio Martinovića, a kasnije tvrdio da su to od njega iznudile tajne službe i policija, upitni su s obzirom na njegovo psihičko stanje, zaključio je sud.

Sudac Juriša napomenuo je kako je Zekanov iskaz posebno trebalo promatrati i zbog činjenice da je on sam pomagao u navedenom zločinu, a nikad nije bio procesuiran te da je stoga bio nekakva vrsta pokajnika.

Oslobađajućoj presudi pridonijeli su i iskazi niza svjedoka od koji su neki također govorili o pritiscima policije i tajnih službi dok su drugi optuženom pružili alibi.

Martinovićev branitelj Ivan Stanić izrazio je zadovoljstvo nepravomoćnom presudom na koju je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Robert Petrovečki najavio žalbu.

Martinović je od početka tvrdio da je nevin, a ponavljanje suđenja i pritvaranje ocijenio je "terorom hrvatskih vlasti" nad njim.

Podsjetimo, Štela je već za isto kazneno djelo 1998. godine bio osuđen na osam godina zatvora. No, Vrhovni je sud pet dana prije Martinovićeva izručenja Haagu ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Drugi optuženi u slučaju ubojstva Jasmine Đukić, Dragan Raspudić, pravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora i odslužio je kaznu.

Martinović je u Haagu osuđen zbog ratnih zločina te je nakon odslužene dvije trećine kazne u siječnju prošle godine pušten na slobodu iz talijanskog zatvora. Budući da je protiv njega po nalogu zagrebačkog Županijskog suda bila izdana međunarodna tjeralica, 15. ožujka prošle godine uhićen je na granici s BiH te prebačen u Zagreb.

Optužnicom se Martinovića teretilo da je s Draganom Raspudićem Gujom i drugim pripadnicima svoje jedinice u ožujku 1996. godine upao u stan Jasmine Đukić, na većinski hrvatskoj strani Mostara, te je ubio kako bi se domogli njezinog stana i prodali ga.

Podsjećamo, Šteli se zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom u Haagu sudilo za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru i Hercegovini. Naletilić je bio zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, a Martinović zapovjednik posebne mostarske postrojbe koja je djelovala pod Tutinim zapovjedništvom.