Vidoševićevoj obitelji sud blokirao vozila i tvrtku

Nadan Vidošević, HGK, imovina, Jure Zovko, Nadan Vidošević, vozila, Upisnik sudskih i javnobilježničkih tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima, dodatno oduzimanje imovine, uskok, Nadan Vidošević
Na sva vozila bit će stavljena tzv. "zabrana otuđenja" i biti će upisana u Upisnik sudskih i javnobilježničkih tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima

Želeći osigurati što više imovine iz koje bi se mogla naplatiti šteta Hrvatskoj gospodarskoj komori što ju, kako se sumnja, svojim zlouporabama prouzročio njezin bivši čelnik Nadan Vidošević sud je blokirao vozila i poslovne udjele njegove obitelji.

Tako su se na meti istražitelja našli Vidoševićev "mercedes" C klase iz 2007. godine, te "mercedes", "mini cooper" i "smart" što su registrirani na njegovu suprugu Inu i kćeri Zrinku i Hanu. Na sva vozila bit će stavljena tzv. "zabrana otuđenja" i biti će upisana u Upisnik sudskih i javnobilježničkih tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima. Osim bez automobila, Vidoševićeva kćer Hana te majka Marija Tudor Vidošević ostale su i bez svojih poslovnih udjela u tvrtki "Bor Hza". USKOK je za sada blokirao 859.900 kuna vrijedne udjele Hane Vidošević, što predstavlja oko 33 posto temeljnog kapitala te tvrtke, dok je Mariji Tudor Vidošević blokirano 1,7 milijuna kuna vrijednih udjela u istoj.firmi.

Istražitelji za sada sumnjaju da je u pitanju nezakonito stečena imovina, odnosno da ne privavljena novcem ilegalno izvučenim iz Hrvatske gospodarske komore. Osim onoga što su u istrazi do sada ispričali osumnjičeni Davor Komerički i Igor Premilovac u prilog tome ide i činjenica da je Vidoševićeva supruga Ina od 1997. godine nezaposlena. Posao nema ni Zrinka Vidošević dok je Hana ostvarivala tek neznatna primanja. Vidoševićeva majka pak od 1995. godine prima 3.400 kuna mirovine, pa je nesrazmjer njihove zakonite zarade i imovine što glasi na njihova imena za istražitelje očit.

Na dodatno oduzimanje imovine sud se odlučio budući da je ono što je do sada blokirano samom Vidoševiću - nekretine u Omišu, Delnicama, Jastrebaskom i Puli, te dionice i plovilo - daleko manje vrijednosti od iznosa imovinske koristi za koji se sumnja da je zaradio malverzacijama u HGK. Naime, kako smo već pisali, Vidoševića se sumnjiči za izvlačenje ukupno 35 milijuna kuna iz HGK, od čega su on i njegova tadašnja najbliža suradnica Zdenka Peternel podijelili oko 31,6 milijuna kuna. Ostatak je kao proviziju uzeo Igor Premilovac.
I dok se Nadan Vidošević još uvijek nalazi u istražnom zatvoru tamo će još dva mjeseca ostati i Zdenka Peternel.

Odlučio je tako jučer sudac istrage odbivši kao jamčevinu stan što ga je odlučila založiti ne bi li izašla na slobodu. Doznajemo da USKOK još nije ispitao sve svjedoke u ovom slučaju zbog čega postoji opasnost da bi izlaskom iz istražnog zatvora mogla pokušati utjecati na njih.

novilist.hr