VIDIMO SE 2015.! Glavaš odustao od nastupa na izborima

Glavaš je iz mostarskog zatvora poslao pismo nakon odluke Ustavnog suda RH kako on ne može niti nositi listu niti biti kandidat na izborima.
- Svjestan te opasnosti i skrivenih namjera DIP-a, zahvaljujem se na odluci kojom ste me odredili za nositelja izbornih lista, no istu u ovom trenutku, u interesu cijele stranke, ne mogu prihvatiti, stoji u Glavaševom pismu.

Zajedništvo HDSSB-a

Dnevni list podsjeća, Ustavni sud RH u subotu je jasno kazao da stajalište Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove liste, ali ne i kandidat na listi na parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost. U svom pismu Glavaš je ocijenio kako se iz nekih reakcija na odluku Glavnog odbora da on bude nositelj izbornih lista mogla iščitati namjera eliminacije iz izborne utrke ne samo njega osobno, nego i cijelog HDSSB-a, te da objektivno postoji mogućnost višegodišnjeg uklanjanja ove stranke s hrvatske političke scene, a da takvu mogućnost ni pod koju cijenu neće dopustiti.

- I znam da i sa mnom i bez mene kao nositelja liste, mi ostajemo i dalje zajedno. I zajedno ćemo i dalje pobjeđivati. I na kraju svima onima koji su opsjednuti HDSSB-om, ali i bolesno opsjednuti sa mnom kako bi me spriječili u sudjelovanju na ovim parlamentarnim izborima poručujem: Vidimo se na izborima 2015!, navodi Glavaš u svom pismu. Isto tako, on je stranci predložio da ga kao nositelj listi u 4. i 5. izbornoj jedinici zamjeni predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, što je Glavni odbor jednoglasno i prihvatio.

Neznalice u DIP-u

Šišljagić je ponovio kako ni jedan zakon, pa niti Ustav, ne priječi da Glavaš bude nositelj izbornih lista, ali da su nakon takve odluke krenuli pokušaji eliminacije Glavaša, ali i HDSSB-a, iz izbora za Hrvatski sabor. On navodi kako mišljenje Ustavnoga suda RH po kojem Glavaš, budući da je osuđen za ratne zločine ne bi smio biti niti nositelj na izbornim listama koje je suprotno mišljenju DIP-a koje je tu mogućnost dopustilo, pokazuje kako Ustavni sud smatra da u DIP-u rade neznalice. Budući da je predsjednik DIP-a Branko Hvatin ujedno i predsjednik Vrhovnog suda, Šišljagić se zapitao kako će se izbori odvijati, s obzirom na, kako smatra Ustavni sud, ovakvo neznanje DIP-a i predsjednika Vrhovnog suda RH.
- Da smo već predali liste, one ne bi bile pravovaljane, ali znamo s kim imamo posla pa se tako i postavljamo, poručio je Šišljagić. Napomenimo kako će HDSSB svoje liste DIP-u predati danas, kada je zadnji rok za predavanje listi.

Kandidati HDSSB-a za Sabor RH

Iako će svoje kandidacijske liste HDSSB predati tek sutra, već su poznata imena koja će se na njima naći. Tako su kandidati ove strane za izbore 4. prosinca Krešimir Bubalo, Dinko Burić, Igor Češek, Ivan Drmić, Zvonko Ibriks, Milan Janković, Željko Kraljičak, Jasmina Lovrinčević, Gordan Matković, Zlatko Maksimović, Damir Rešetar, Karlo Šatvar, Vladimir Šišljagić i Zoran Vinković.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list