VIDEO  Nevrijeme u Dalmaciji: Vjetar do 142 km/h ruši stabla, rive pod morem

nevrijeme u Dalmaciji

FOTO: Cvjetko Mazalin

Najavljeno nevrijeme intenzivira se na Jadranu. DHMZ je još prije dva dana izdao crveni stupanj upozorenja zbog orkanskog juga i obilne kiše na Jadranu, osobito u Dalmaciji, a taj scenarij se sve više ostvaruje. Između Sicilije i Sardinije nalazi se centar vrlo duboke sredozemne ciklone koji se iz sata u sat produbljuje.

Ciklonalni centar sljedeća 24 sata uputit će se prema Italiji i srednjem Jadranu, što će dodatno destabilizirati vrijeme na našem području. Već do 12 sati pale su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije.

Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadrantom metru, što znači da je u samo jedan dan pala skoro dvostruka prosječna mjesečna količina oborina. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma.

https://youtu.be/bXxDuCsuibM

Prema podacima Crometeo mreže postaja, u Veloj Njivi (Prančevići) palo je 56 mm oborine, a slijede Pula 53, Cres 47, Dol na Hvaru 44, Trilj 43, Vis 40 itd. Dok su u unutrašnjosti zemlje srednjom dana temperature zraka većinom jednoznamenkaste, na jugu Dalmacije najviše dnevne temperature dosezale su čak 24 Celzijeva stupnja, a u srednjoj Dalmaciji ponegdje dosežu 20°C

Ipak, glavna meteorološka vijest dana je vjetar. U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. U Dubrovniku je jugo na granici orkanskog prosjeka. DHMZ u 12 sati javlja prosjek od čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, a član Crometeo tima snimio je jednu pogibeljnu situaciju s jedrilicom na uzburkanom moru.

Na otoku Korčuli orkansku udari vjetra ruše stabla.

nevrijeme u Dalmaciji

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru, donosi dalmacijadanas.hr.