VIDEO  Nervozni Sanader objasnio zašto se vratio

Kao što se i očekivalo, Ivo Sanader se u Saboru pojavio oko podne, kada je bio red za glasanje, no njegov dolazak u sabornicu nije prošao bez problema. Njegovi bivši kolege iz HDZ-a zauzeli su mu mjesto i Sanader nije mogao zauzeti svuju nekadašnju poziciju, piše tportal.hr.

Šef Sabora Luka Bebić još je i prije njegovog dolaska upozorio da će Sanader, dok se Predsjedništvo Sabora ne sastane, sjediti među HDZ-ovcima na mjestu Željane Podrug koja je bila njegova zamjena u Saboru. No kada se bivši premijer pojavio u Saboru, na tom mjestu je sjedila HDZ-ova Ana Lovrin, pa je Sanader sjeo u prvi red, na mjesto SDP-ove Željke Antunović.


Uskoro se pobunila oporba te zatražila od Bebića da urgira, no HDZ-ovci se nisu htjeli maknuti s mjesta. 'Ja sam dobila naputak iz svoga kluba da ovdje sjednem', branila se Lovrin, koju je Sanader svojevremeno postavio za ministricu pravosuđa.

'Po našem Poslovniku, odluka o tome gdje će tko sjediti donosi Predsjedništvo Sabora na prijedlog klubova i kada takav prijedlog dođe na Predsjedništvo, onda ćemo za desetak dana o tome odlučiti', ušutkao je HDZ-ovce Bebić.

Reagirao je i predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang dobacivši Bebiću da nije htio sazvati Predsjedništvo Sabora, no saborski šef Bebić odgovorio mu je da se Predsjedništvo ne saziva 'zbog mjesta gdje će zastupnik sjediti'.

Nakon nekoliko minuta natezanja Lovrin se ipak maknula i Sanader je, vidno iznerviran, sjeo na svoje mjesto. Nakon Sanaderove prisege nije bilo pljeska, a na taj hrabar korak ipak su se odlučili Jerko Rošin, Mario Zubović i Ivan Čehok.
Nakon što je Sabor završio glasanje, Sanader je progovorio za novinare, prvi put nakon famozne press-konferencije zbog koje je izletio iz HDZ-a.

'Kao što znate, odlučio sam se bio potpuno povući iz hrvatske politike, međutim nevjerojatni razvoj događaja nakon mog odlaska iz politike praktički me natjerao da aktiviram svoj saborski mandat. Nadam se da ću zajedno s kolegama u hrvatskom Saboru doći do razloga koji su doveli do ovako nevjerojatnog i nedemokratskog razvoja događaja koji je apsolutno neprimjeren europskim demokratskim standardima, ali i dalje od Europe, dakle u svijetu', izrekao je Sanader.

Na pitanja novinara nije htio odgovarati te se nakon izjave povukao na ručak u saborski restoran.

Hebrang: Imali smo pravo sami napraviti raspored

Nakon sjednice priupitali smo i HDZ-ovog Andriju Hebranga što se dogodilo s rasporedom sjedenja u sabornici. 'Radi se o različitom tumačenju članka 36 Poslovnika, koji kaže da Predsjedništvo Sabora određuje o mjestima zastupnika u dvorani na temelju članstva u pojedinom klubu zastupnika. Na tome je klub inzistirao i smatrali smo da imamo pravo na temelju toga unutar svog kluba sami odlučivati. Predsjednik Bebić je drugačije interpretirao, zato sam ja povukao svoj prijedlog, da ne bismo gubili vrijeme', pojasnio je Hebrang.

Na novinarsko pitanje zašto Klub ne želi da Sanader sjedi blizu HDZ-ovaca, Hebrang je rekao da ga to ne zanima. 'Zanima me samo da mi određujemo naš klub. Sanader nije član našeg kluba i, prema tome, Poslovnik je malo nedorečen', kazao je Hebrang. Na novinarsku primjedbu da je današnje premještanje HDZ-ovih zastupnika, a sve kako bi se spriječilo da Sanader sjedne među njih, pomalo jadno, Hebrang je rekao da ne misli tako.

'Nije jadno, jer smo povlačenjem prijedloga dozvolili da se sjednica odvija dalje', zaključio je Hebrang.