VIDEO  Ministar sam odao tajnu iz Registra branitelja!

U emisiji Otvoreno HRT-a na temu objave registra branitelja na internetu i uhićenja blogera Marka Rakara gostovali su Tomislav Ivić, Davorko Vidović, Josip Đakić, Marinko Krešić, Lucijan Carić, Vitomir Bijelić i Damir Kajin.

Ministar branitelja Tomislav Ivić je naglasio da se radi o nepotpunoj bazi podataka i da je nemoguće pozivati se na njega kada se govori o putevima ratnika, primjerice ministara poput njega koji nikad nije vidio bojišnicu koja piše uz njegovo ime, spomenuto nekoliko puta u toj sirovini za sastavljanje registra.

Ipak to ga nije spriječilo da maše izvatkom iz Registra i izvadak s interneta koji je isprintao.

Na njemu piše da je bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac bio četiri godine branitelj. Onda je, želeći pokazati kako podaci iz Registra nisu točni izvukao papir iz, jedinstvenog Registra branitelja iz kojeg se vidi da je Primorac imao svega sedam mjeseci braniteljskog staža.

Na pitanje voditelja ne čini li upravo on to protuzakonito, Ivić se malo zbunio.

"Pa ja to zapravo ne bi smio raditi, ali vjerujem da se bivši ministar Primorac neće ljutiti", ustvrdio je Ivić.



Prema riječima načelnika Uprave kriminalističke policije, Marko Rakar je uhićen tijekom dana jer je utvrđena "osnovana sumnja, odnosno niži stupanj sumnje, da bi gospodin mogao imati veze s počinjenjem kaznenog djela odavanja službene tajne".

Zadržan je jer je prijetila opasnost da uništi dokaze, a pretres njegovog stana završen je oko 22.30 sati.

U emisiju se javila i Branka Slavica, čije ime je također navedeno u ovom navodnom registru i prvi puta u svojoj karijeri dopisnice iz Washingtona je izvijestila o američkom registru ratnih veterana. Kazala je da je moguće dobiti podatke koji se traže i koji nisu tajna, dok je tajni dio zacrnjen u dokumentu.



Policijski stručnjak za informatiku povikao je da je "problem u tome što Registru nitko ne vjeruje". Jedan od zaključaka emisije je i da je nemoguće podatke vratiti u zaštićenu zonu sada kad su se pojavili na internetu.

Net.hr